Σε πράσινη… πανστρατιά στοχεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης εν όψει των ευρωεκλογών, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει να βγει από την πολιτική ναφθαλίνη ο Κώστας Λαλιώτης. Ο πρώην υπουργός, που εδώ και χρόνια έχει αποστρατευθεί, επανήλθε λίγο πριν την 9η Ιουνίου (όπως κάνει εδώ και χρόνια λίγο πριν από μια εκλογική διαδικασία) και με επιστολή του –για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα (;)– έδειξε τη στήριξή του στον Ν. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λαλιώτης υπογραμμίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του, ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς τον ΟΗΕ και την UNESCO, «γιατί είναι μία γλώσσα διαχρονική με οικουμενική αναφορά και παγκόσμια αναγνώριση». «Η πρωτοβουλία αυτή είναι αυταπόδεικτα συμβολική και ουσιαστική, είναι μια πανεθνική πρωτοβουλία, που ενώνει τους πάντες, όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, όλο τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης», προσθέτει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι μιλά για «δύσκολους και τρομαγμένους καιρούς για τις διεθνείς εξελίξεις» και για «κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα και την εθνική ενότητα». Με άλλα λόγια, παίρνει κομψά αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, δείχνοντας ότι στηρίζει τον Ν. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη εκλογική μάχη.

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του κόμματος «καλεί» τον Λαλιώτη –έστω και την ύστατη στιγμή– να προχωρήσει σε πολιτική παρέμβαση. Δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο πρώην υπουργός μέσω άρθρου του είχε αναφερθεί στο δικό του «πράσινο» DNA, στο πώς αναγεννήθηκε από τις στάχτες του και στο πώς διεκδικεί έναν νέο ισχυρό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. «Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του φιλοδοξούσε βήμα βήμα να ενώσει, να διευρύνει και να δώσει μία νέα σύγχρονη ριζοσπαστική ταυτότητα στην Κεντροαριστερά. Να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί ιδεολογικά - πολιτικά και προγραμματικά με τη Δεξιά και τη Συντήρηση», έγραφε τότε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Η παρέμβασή του προφανώς δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμεναν, καθώς εντέλει το κόμμα ήρθε τρίτο με 11,8%, χάνοντας και 9 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Επειδή πολλές φορές η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, ο κ. Λαλιώτης –προφανώς σε συνεννόηση με τον Ν. Ανδρουλάκη– προχώρησε τώρα σε νέα παρέμβαση, η οποία στόχο έχει να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Κρύος ιδρώτας

Κι αυτό διότι στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η δεύτερη θέση αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Για παράδειγμα, στη μέτρηση της Opinion Poll, προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ελπίζει στη δεύτερη θέση, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει στο κάτω όριο που του δίνει η εταιρεία, δηλαδή στο 14%, καθώς το ανώτερο όριο για το ίδιο είναι το 13,4%! Το μόνο θετικό για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι ανακόπτεται η καθοδική πορεία που εμφάνιζε από τα μέσα του Φεβρουαρίου, παραμένοντας στα ποσοστά του προηγούμενου μήνα. Στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει 12,1%, οριακά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Γι’ αυτό πλέον η ρητορική έχει αλλάξει, με τα ηγετικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα έχει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση τόσο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές όσο και με τις ευρωεκλογές του 2019, επί προεδρίας Φώφη Γεννηματά. «Οταν οι άλλοι πέφτουν, το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του», έλεγαν, προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι στους επικριτές του προέδρου. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει στελέχη, όπως τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, να επιμένουν ότι «όπως είπε και ο πρόεδρος, ο πήχης που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη θέση, με ισχυρό ποσοστό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ΝΔ»…