Υιοθετώντας συνεχώς και για διαφορετικά θέματα τις θεωρίες συνωμοσίας του Κυριάκου Βελόπουλου, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης –ως ουρά– εμφανίζονται να παίζουν παιχνίδια με τα εθνικά θέματα, αναζητώντας ψήφους στην Ακροδεξιά και σε ένα κοινό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πατριωτικό» αλλά εθνικιστικό.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η στάση που τηρούν οι επικεφαλής των κομμάτων που δηλώνουν κόμματα εξουσίας και που στην πορεία τους έχουν δείξει, ειδικά σε αυτούς του τομείς, πως κινούνται σε διαφορετική γραμμή από αυτήν που σήμερα εμφανίζουν προς τα έξω. Το χειρότερο όμως και για τα δύο αυτά κόμματα και τους αρχηγούς τους είναι ότι πλέον –με αφορμή και τα εθνικά θέματα– δείχνουν πως ακολουθούν τη γραμμή του… Κυριάκου Βελόπουλου.

Μια γραμμή που χαράσσεται με γνώμονα θεωρίες συνωμοσίας, fake news, υπονοούμενα και ακραίας μορφής τοξικότητα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη κάνουν λόγο για δήθεν κρυφά σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με το Αιγαίο και τη σχέση με την Τουρκία. Θέση δηλαδή που εκφράζει ο Κυριάκος Βελόπουλος και η οποία βασίζεται σε κάποιες δήθεν πληροφορίες που μόνον αυτός κατέχει, αλλά πλέον μάλλον κατέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας πλήρη άγνοια για τα εθνικά ζητήματα, απλώς πετάει κορόνες και πυροτεχνήματα, γνωρίζοντας όμως ότι βρίσκουν απήχηση σε ένα κοινό που κινείται στον χώρο της Ακροδεξιάς. Το ίδιο πράττει και ο Νίκος Ανδρουλάκης που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αν μη τι άλλο έχει κυβερνήσει επί σειρά ετών χορεύοντας ζεϊμπεκιές στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών επαφών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε μια δήλωση που επίσης απευθύνεται σε εθνικιστικά κοινά που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και στον χώρο των ψεκασμένων. Και μόνο που υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει την προσπάθειά του να ψαρέψει ψήφους από συγκεκριμένους χώρους.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονται σε απόγνωση. Το δείχνουν οι κινήσεις και οι παρεμβάσεις τους. Βλέπουν την αδυναμία να ανεβάσουν τα ποσοστά τους να γίνεται θηλιά στον λαιμό των κομμάτων τους και να θέτει υπό αμφισβήτηση το πολιτικό τους μέλλον. Μετρούν τις ημέρες μέχρι την Κυριακή των ευρωεκλογών και αγωνιούν, βγάζοντας τον χειρότερο πολιτικό τους εαυτό προς τα έξω. Και δεν θα σταματήσουν.

Στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση βλέποντας το κοινό τους να τους γυρνά την πλάτη. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει ήδη τη μεγάλη στροφή. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διαπιστώνει ότι αδυνατεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εξέλιξη τους οδηγεί στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό. Σε πρακτικές που όμως οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη. Αρχικά το 2019 και πιο εκκωφαντικά το 2023…