Στις... καθυστερήσεις θα κριθεί για αρκετά κόμματα η παραμονή στα «μεγάλα σαλόνια» ή αν θα υποβιβαστούν σε ποσοστά κάτω του 3% και δεν θα εκλέξουν έστω έναν ευρωβουλευτή. Νέα Αριστερά, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και ΜέΡΑ25 θα παλέψουν, ώστε να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην επόμενη Ευρωβουλή, αλλά κυρίως να θέσουν τις βάσεις για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι περισσότεροι, όμως, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, δύσκολα θα τα καταφέρουν!

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Αριστερά βρίσκεται –στη δημοσκόπηση της Interview– στο 4,5%, ωστόσο με βάση άλλες μετρήσεις τα ποσοστά του κόμματος δεν υπερβαίνουν το 3,2%. Το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, μολονότι διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, προσώρας περνάει κάτω από τον πήχυ και ουσιαστικά μέχρι τις 9 Ιουνίου έχει να ανέβει ένα βουνό, μολονότι διαθέτει στελέχη με «βαριά» ονόματα και μεγάλη πείρα.

Περίπου στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, καθώς τα ποσοστά του κόμματος κυμαίνονται στο 3% με 4%. 3,1% έλαβε στη δημοσκόπηση της Interview, δείχνοντας πως βρίσκεται σε σαφή πτώση το τελευταίο διάστημα και δύσκολα θα «πιάσει» το 3,7% των εθνικών εκλογών.

Θρίλερ στο φώτο φίνις...

Την ίδια ώρα, τέσσερα κόμματα «μετριούνται» από 2% έως 3%, με το φώτο φίνις να δείχνει εάν τελικά θα καταφέρουν να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αν και το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Πριν από λίγο διάστημα, πολλοί θεωρούσαν βέβαιο ότι θα βρίσκεται περίπου στο 4%, αλλά φαίνεται ότι οι χειρισμοί της δημιουργούν σύγχυση. 2,4% ήταν το ποσοστό που λαμβάνει στη δημοσκόπηση της Interview, τη στιγμή που πάντως σε άλλες μετρήσεις βρίσκεται σαφώς ψηλότερα. Για παράδειγμα, η Metron Analysis για το Mega κατέγραφε το κόμμα στο 4,2% και η Alco στο 3,5%.

Αντιθέτως, εκτός νυμφώνος αναμένεται να μείνει –για μια ακόμη φορά– το ΜέΡΑ25, το οποίο σχεδόν σε καμία δημοσκόπηση δεν καταφέρνει να πιάσει το 3%, κινούμενο στο 1,5% με 2,5%. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν εξαργυρώνει το χαρτί της κριτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση από αριστερή σκοπιά, µε ένα ψηφοδέλτιο που έχει έντονα αντιµνηµονιακά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, για δεύτερη φορά οι πολίτες θα του γυρίσουν την πλάτη.

Σημαντικές πιθανότητες να κάνουν την έκπληξη έχουν οι Δημοκράτες, καθώς βρίσκονται κυριολεκτικά στο όριο του 3%. Ο Ανδρέας Λοβέρδος με το νεοσύστατο κόμμα του θεωρείται ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πετύχει το στόχο του, μολονότι μόλις πριν από λίγους μήνες προχώρησε στην ίδρυση του πολιτικού σχηματισμού του.

Την ίδια ώρα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου φέρεται να εισπράττει ποσοστά από τα πιο δεξιά κοινά, ιδίως αυτά που ψήφισαν τους Σπαρτιάτες, καθώς το Εκλογοδικείο μπλόκαρε την κάθοδο του κόμματος του Βασίλη Στίγκα. Επειδή, όμως, στα δεξιά συνωστίζονται αρκετά κόμματα (και με μεγαλύτερη απήχηση) είναι αρκετά δύσκολο η Φωνή Λογικής να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Σίγουροι, αλλά σε πτώση

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την επικράτηση της αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές και το γεγονός ότι δεν θα συμμετάσχουν οι Σπαρτιάτες, οι ψηφοφόροι στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να μετακινήθηκαν προς την Ελληνική Λύση, καθώς τα ποσοστά της –σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview– συρρικνώνονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (7% από 10,6%). Ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος χθες σε μια κίνηση που θύμισε... Κασιδιάρη έσκισε από το βήμα της Βουλής τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιχειρεί πλέον μια ρελάνς, ώστε να αυξήσει τη συσπείρωσή του και να ψαρέψει σε θολά αντισυστημικά κοινά.

Σταθερά, τέλος, είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ, με τη Χαριλάου Τρικούπη στην τελική ευθεία να δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τη στιγμή που ο Περισσός, παρά την πολυδιάσπαση της Αριστεράς, δεν φαίνεται να εκμεταλλεύεται τις νέες πολιτικές συνθήκες.