Για ακόμα μία φορά η αντιπολίτευση αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών, ψάχνοντας να βρει λόγους να κατακρίνει και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αντιμέτωπηση της ακρίβειας, αποδεικνύοντας την σύγχυση της και τα μικροπολιτικά παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες των πολιτών. 

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ακούστηκαν αστείες δικαιολογίες από τους ειδικούς αγορητές των κομματών, σε μία προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση για ένα κατ' ομολογία καλό νομοσχέδιο, λαϊκίζοντας και ρίχνοντας ακόμα μία φορά το πολιτικό επίπεδο. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και Νίκη, έως τους Σπαρτιάτες, τη Νέα Αριστερά και τη Νίκη, όλοι κατέκριναν την κυβέρνηση, έχοντας πολιτικές και ιδεοληπτικές παρωπίδες.

Οι δικαιολογίες

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει όλα τα καλά και σωστά του νομοσχεδίου όχι όμως και τις διατάξεις που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια να χειραγωγήσει το καταναλωτικό κίνημα.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Νικητιάδης, σημείωσε ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να αποσαφηνίσει και να δώσει απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί για να αισθανόμαστε ασφαλείς και εμείς και οι καταναλωτές».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, κάνοντας λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και καλλιέργεια αυταπατών που κάνουν τον καταναλωτή τζογαδόρο, ψάχνοντας να βρει χαμηλές τιμές.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, εστίασε στις ρυθμίσεις για την ενίσχυση του θεσσαλικού κάμπου, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ολιστικά και όχι αποσπασματικά.

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακριβείας και της αισχροκέρδειας, αλλά το διαιωνίζουν» υποστήριξε ο αγορητής της Νέας Αριστεράς, Χουσεϊν Ζεμπέκ.

«Θα στηρίξουμε όλα τα ευεργετικά άρθρα για την προστασία των καταναλωτών, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή, ακόμα και σε βασικά προϊόντα, είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ». ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζώρτζια Κεφάλα.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Βρεττός, υποστήριξε ότι ο τίτλος του νομοσχέδιου είναι αναντίστοιχος και επιφανειακός σε σχέση με την πραγματικότητα, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, ενώ ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Γιάννης Κόντης, τόνισε ότι «δεν έχουν νόημα οι διαπιστώσεις του προβλήματος όπως κάνει η κυβέρνηση, αλλά η ουσιαστική αντιμετώπισή του».