Πλησιάζει η ημέρα των ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου. Σε περίπου 25 ημέρες οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους ευρωβουλευτές και μέχρι σήμερα οι ισορροπίες που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις δεν φανερώνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. 

Οπως επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σημαντικό προβάδισμα και, σύμφωνα με τους αναλυτές των ερευνών, το τελευταίο διάστημα καταγράφει ανοδική τάση λόγω της ενεργού συμμετοχής του πρωθυπουργού στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της οικονομίας. 

Από τις συζητήσεις που έχω με γνωστούς δημοσκόπους επιβεβαιώνουν ότι εάν συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι της, η ΝΔ θα ξεπεράσει το 35%, κάτι που αν συμβεί και με δεδομένο το πώς ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, θα πρόκειται περί άθλου και θα είναι προσωπική νίκη και πολιτικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκλογική του νίκη το 2019. 

Εχω την αίσθηση ότι και σε αυτές τις εκλογές η οικονομία θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Στην ατζέντα των ευρωεκλογών δεν κυριαρχούν θέματα που θα απασχολήσουν τις Βρυξέλλες, όπως το μεταναστευτικό, η ενεργειακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ευρώπης ή οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Θα κυριαρχήσουν, όμως, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, η οικονομία και η τσέπη του πολίτη. 

Όσο πλησιάζουμε τις ευρωκάλπες φαίνεται ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι περιθώρια για νέα πειράματα δεν υπάρχουν. Η κοινωνία, ο κόσμος, οι πολίτες, παρά τις γκρίνιες για την ακρίβεια και τους προβληματισμούς για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, βλέπουν ότι η οικονομία κινείται ανοδικά, με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα από το 2009, τον τουρισμό να καταγράφει νέα ρεκόρ και τη χώρα να έχει μπει στον επενδυτικό χάρτη. Αυτά συμβαίνουν με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. 

Στην άλλη άκρη όμως, στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κόσμος είναι τελείως διαφορετικός και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Οι εσωκομματικές έριδες στον ΣΥΡΙΖΑ, πότε για την ακραία ρητορική του Κασσελάκη και πότε για τα εμβόλια, δείχνουν ότι η εσωστρέφεια και η έλλειψη πυξίδας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει άγνοια για βασικά πολιτικά ζητήματα, αλλάζει απόψεις σε καθημερινή βάση επιτείνοντας τα φαινόμενα σύγχυσης, που έχουν ως πηγή το κενό στην παραγωγή σοβαρού πολιτικού λόγου. 

Αλλά δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το ΠΑΣΟΚ, με την αλλοπρόσαλλη τακτική, έχασε την ευκαιρία να κερδίσει έδαφος στο μεταρρυθμιστικό κοινό, απορρίπτοντας κυβερνητικές επιλογές με τις οποίες συμφωνεί η πλειοψηφία της βάσης του κόμματος, ενώ η αντιπολίτευση που ασκεί διακρίνεται από εμπάθεια και δεν έχει απήχηση. 

Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει σήμερα στο πολιτικό σύστημα. Ολες αυτές οι παράμετροι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απροόπτου, οι κάλπες δεν θα προκαλέσουν ανατροπές, αλλά θα πιστοποιήσουν την απόφαση των ψηφοφόρων να συνεχισθεί η πολιτική των αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Μέσα στο κλίμα αυτό η ΝΔ, εάν συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, ενδεχομένως να ξεπεράσει το 35%. Με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές του 2019 η ΝΔ, που δεν είχε την κυβερνητική φθορά και φαινόταν ότι θα έρθει στα πράγματα, είχε πάρει 33%, η πιθανότητα στις 9ης Ιουνίου να συγκεντρώσει μεγαλύτερο από 30% θα είναι θρίαμβος. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Μπορεί. Αρκεί να κινητοποιηθεί ο κόσμος της ΝΔ και να συμμετέχει μαζικά στις κάλπες. Καλημέρα σε όλες και σε όλους…