Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, σήμερα θα αναλύσω τα κρίσιμα σημεία που θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκλογική μάχη της ευρωκάλπης.

Υπάρχουν αρκετές παράμετροι, αλλά η σημαντικότερη για τη Ν.Δ. είναι να επιβεβαιωθεί το βράδυ των ευρωεκλογών εάν θα κινηθεί στο πάνω ή στο κάτω όριο που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις της περιόδου. Από το ποσοστό που θα πάρει η Ν.Δ. θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα δεξιότερά της.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάρει το ανώτατο ποσοστό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις ή θα κινηθεί στο 13%-14%, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν τα κόμματα πιο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ; Μένει και αυτό το ερώτημα να απαντηθεί το βράδυ των ευρωεκλογών.

Το τρίτο σημείο είναι ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν από κάθε κόμμα. Η Ν.Δ., για παράδειγμα, ευελπιστεί ότι θα εκλέξει οκτώ βουλευτές, κάτι που θα συμβεί αν οι ευρωκάλπες επιβεβαιώσουν την πολιτική κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης.

Το τέταρτο και ίσως το πιο κρίσιμο όλων των σημείων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι το ύψος της αποχής στις κάλπες. Θα καταγράψει ιστορικό ρεκόρ η αποχή της και, εάν καταγράψει τελικά ρεκόρ, ποια θα είναι η κατανομή της. Ποιοι ψηφοφόροι, δηλαδή, θα επιλέξουν να μην προσέλθουν στις κάλπες. Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. υπερέχει συντριπτικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που παραδοσιακά έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για τις εκλογές και συμμετέχουν σε αυτές, ο κίνδυνος της αποχής αφορά περισσότερο τα μικρότερα κόμματα. Από τα μέχρι σήμερα ευρήματα, πάντως, προκύπτει ότι τα μικρότερα ποσοστά πιθανής αποχής εμφανίζονται ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαιρετικά κρίσιμο σημείο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι επίσης τι θα γίνει με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Πώς θα κινηθεί κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που θα αποφασίσει να ψηφίσει κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη. Για τη στάση που θα τηρήσει, θα παίξουν σε μεγάλο βαθμό ρόλο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι καμπάνιες και τα τυχόν λάθη ή απρόοπτα που θα υπάρξουν. Το ότι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται από τη Ν.Δ. είναι υπέρ της κυβερνητικής παράταξης, αλλά θέλει αγώνα μέχρι το τέλος.

Πάντως, όλες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι η πίεση του Κ. Μητσοτάκη στα δεξιά έχει αποτέλεσμα. Τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου είναι ήδη «φρεναρισμένα» και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες θα πέφτουν λόγω της συσπείρωσης της Ν.Δ. και φυσικά λόγω της ηχηρής παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που κατήγγειλε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.

Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ φαίνεται σταθερό και την επτάδα των κομμάτων που εμφανίζονται να περνούν με σχετική, έστω, άνεση τον πήχυ και να εκλέξουν ευρωβουλευτή συμπληρώνουν η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού.

Τον πιο δύσκολο αγώνα για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή δίνουν η Νέα Αριστερά, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αν και με λιγότερες αξιώσεις, με το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου να δείχνει ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Είμαστε περίπου 20 ημέρες πριν τις εκλογές και αυτά είναι σήμερα τα δεδομένα. Να επισημάνουμε πάντως ότι επειδή υπάρχει χρόνος μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές. Ολα θα κριθούν τις τελευταίες 3-4 ημέρες.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας…