Ενδιαφέροντα στοιχεία από την πραγματική οικονομία, και ειδικότερα από την αγορά ακινήτων, προκύπτουν τον τελευταίο καιρό, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα. Από τη μία πλευρά, η γενικότερη ακρίβεια που πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα και μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα αποταμίευσης, από την άλλη η εκτόξευση των τιμών στα σπίτια, η εξίσωση για την αγορά κατοικίας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σημαντικά, όταν μπουν στο κάδρο τα ακριβότερα επιτόκια και η δυσκολία λήψης στεγαστικού δανείου, τότε η αγορά στέγης φαίνεται σχεδόν αδύνατη για τη μέση ελληνική οικογένεια. Παράλληλα, είναι υποτριπλάσιοι όσοι σκέφτονται να πουλήσουν.

ΣΥΜΦΩΝΑ με δεύτερο Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων, που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το 28% σκέφτεται ή θέλει να προχωρήσει σε αγορά, αλλά όσοι σκέφτονται ή θέλουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο είναι μόλις το 9%. Ενδιαφέρον υπάρχει, με το 49,5% που απαντά πως ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτων, αλλά δύο στους τρεις, το 66% των πολιτών, χαρακτηρίζουν «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιμών τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα το 56% εκτιμά ότι οι τιμές δεν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, το 27% ότι σιγά σιγά θα σταθεροποιηθούν, ενώ μόλις το 16% ελπίζει σε πτώση τιμών. Η αίσθηση των πολιτών για τις τιμές ακινήτων είναι διαφορετική από τα στοιχεία της αγοράς, σύμφωνα με τα οποία το κόστος είναι μεν πάνω από τις δυνατότητες της μέσης ελληνικής τ σ έ π η ς , όμως παρ α μ έ ν ε ι εντός των δυνατοτήτων των ξένων επενδυτών. Το γεγονός είναι ότι η ακρίβεια βρίσκεται παντού και αυτό, μαζί με το κόστος αγοράς ακινήτων, δημιουργούν προβλήματα κυρίως στους νεότερους σε ηλικία. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerved, όπου έγινε σύγκριση των τιμών με βάση τα εισοδήματα των κατοίκων, η Αθήνα ήταν η 5η ακριβότερη πόλη, ακριβότερη ακόμα και από πόλεις που συνήθως συσχετίζουμε με τον πλούτο, όπως η Ζυρίχη, το Λονδίνο και το Ντουμπάι.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ πρόβλημα το δημογραφικό, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να σταματήσει η αυξητική τάση στις τιμές των ακινήτων, γιατί σε λίγα χρόνια, εάν συνεχιστεί αυτό, τα νέα παιδιά δεν θα βρίσκουν σπίτια προκειμένου να στεγάσουν την οικογένεια που θα θέλουν να δημιουργήσουν. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να δοθεί η δυνατότητα στους νεότερους, έστω και με δάνειο, να μπορούν να αγοράσουν το δικό τους ακίνητο. Γιατί δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να κληρονομήσουν ακίνητα από τους γονείς τους. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη αναβολή, χρειάζονται λύσεις εδώ και τώρα. Καλημέρα σε όλες και σε όλους…