Το τελευταίο που ακούγεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εφόσον γίνει πρόταση μομφής στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ), η απάντηση της ηγεσίας θα είναι ότι «η πρόταση είναι καλοδεχούμενη, αλλά η ΚΕ δεν είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει και το ζήτημα πρέπει να παραπεμφθεί προς οριστική απόφαση στο συνέδριο». Ετσι ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει χρόνο ενός μήνα ελπίζοντας να ανατρέψει τις ισορροπίες υπέρ του.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές (άρθρο 20 παρ. 4): «Ο πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο». Από τη διατύπωση της διάταξης προκύπτει ότι η ΚΕ δεν καθαιρεί αυτομάτως τον πρόεδρο, αλλά συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προσώπου. Αρα ο πρόεδρος Στέφανος θα έχει ούτως ή άλλως τον χρόνο που έχει ήδη υπολογίσει για τα «μαγειρέματα».

Πάντως, το κύριο ζητούμενο που απασχολεί όλα τα «στρατόπεδα» δυνητικών υποψηφίων είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο. Ποιος θα ψηφίσει, δηλαδή. Και αυτό διότι οι «κανονικοί» συριζαίοι έχουν κουραστεί από την όλη κατάσταση και αδιαφορούν πλήρως. Γι’ αυτό άλλωστε οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαλυθεί ολοσχερώς. Στο κόμμα σε ετοιμότητα μάχης έχουν απομείνει μόνο οι «ταλιμπάν» υποστηρικτές του προέδρου και το «στρατόπεδο» Πολάκη. Σε αυτό που ελπίζει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι να κινητοποιήσει ξανά τους δικούς του υποστηρικτές (οι σύμβουλοί του διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα επιτευχθεί σε απόλυτο βαθμό...) και να κερδίσει σχετικά εύκολα την επανεκλογή του. Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης μετρά τις δυνάμεις του και τραβάει το σχοινί αναλόγως...