Ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα, λόγω Δεκαπενταύγουστου, οι σύντροφοι-υποψήφιοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ξαναπιάνουν από σήμερα δουλειά. Η εικόνα που υπάρχει, μέχρι στιγμής, είναι ότι η Έφη Αχτσιόγλου έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων της. Καλά –άβυσσος η ψυχή των ΣΥΡΙΖΑίων– πηγαίνει και ο Νίκος Παππάς.

Βέβαια όλα αυτά δεν αποτελούν πρόκριμα εκλογής για κανέναν, διότι δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αν για παράδειγμα η πλειονότητα των ψηφοφόρων είναι από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος τότε η μάχη θα είναι σκληρή μεταξύ Αχτσιόγλου και Παππά. Αν τώρα προσέλθει και κόσμος που προέρχεται από τη λεγόμενη διεύρυνση στην Κεντροαριστερά σ’ αυτήν την περίπτωση μπαίνει δυνατά για τη θέση του αρχηγού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα κι αυτή δείχνει αφενός φαγωμάρα και μικρούς εμφυλίους μεταξύ των ομάδων που στηρίζουν τους υποψηφίους και αφετέρου προσωπικές στρατηγικές από στελέχη που έγιναν «διάσημα» δίπλα στον Τσίπρα, κυρίως χάρη στην ιδιότυπη ανοχή που είχαν από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντολογίς, το κόμμα είναι διχασμένο. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι όποιος κι αν βγει αρχηγός δύσκολα θα έχει και την κομματική νομιμοποίηση με τόσα καπετανάτα, ενώ ορισμένοι πεσιμιστές λένε πως μετά τις εσωκομματικές εκλογές είναι... μονόδρομος η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.