Οι γνωστοί ξερόλες του καναπέ και του πληκτρολογίου, μαζί με τα γνωστά ψεκασμένα τρολ του σκοτεινού Διαδικτύου, έβγαλαν «ετυμηγορία», με αφορμή τη δολοφονία του άτυχου νεαρού οπαδού της ΑΕΚ, ότι για το φαινόμενο του χουλιγκανισμού «φταίει η κυβέρνηση». Μάλιστα. Αυτό, όμως, που δεν λένε όλοι αυτοί οι... ειδήμονες είναι πόθεν προκύπτει «ευθύνη» της κυβέρνησης.

Φταίει για παράδειγμα η κυβέρνηση που ενίοτε κάποιοι ιδιοκτήτες των ομάδων χαϊδεύουν τα αυτιά των χουλιγκάνων;

Φταίει η κυβέρνηση που κάποια αφεντικά των ομάδων δεν έχουν κάνει και σπουδαία πράγματα με τους κατ’ ευφημισμόν «συνδέσμους φιλάθλων»; Φταίει η κυβέρνηση που κάποιοι πρόεδροι ΠΑΕ ανέχονται στα γήπεδά τους να ασχημονούν και να προκαλούν επεισόδια ακροδεξιά τομάρια και άνθρωποι του υποκόσμου;

Φταίει η κυβέρνηση για τα άθλια, υβριστικά και χυδαία πανό που σηκώνουν σε κάποια γήπεδα όλα αυτά τα... καλόπαιδα;

Φταίει η κυβέρνηση που «εκλεκτά» μέλη από τους «συνδέσμους φιλάθλων» στήνουν καρτέρια θανάτου μεταξύ τους; Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την οπαδική βία, που όλο την ξορκίζουν οι μεγάλες ομάδες και όλο μέσα στα γήπεδά τους μεγαλουργεί, αλλά θα ήταν μάταιο. Οσο όμως κάποιοι ισχυροί πρόεδροι ομάδων δεν αποφασίζουν να αποβάλουν οριστικά και αμετάκλητα από τα μαγαζιά τους τους γνωστούς-αγνώστους χουλιγκάνους τόσο τα φαινόμενα της οπαδικής και τυφλής βίας θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Και μετά θα φταίει (πάλι) η εκάστοτε κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση μπορεί να φταίει για πολλά, αλλά σίγουρα δεν φταίει, όπως αποφαίνονται τα τρολ του Διαδικτύου, για τους ακροδεξιούς χουλιγκάνους που ενδημούν εντός, εκτός και επί τα αυτά κάποιων ομάδων.