Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, λένε οι παλιοί πολιτικοί και οι πολιτικοί αναλυτές. Ενα τυχαίο γεγονός και ανατρέπονται σοβαροί σχεδιασμοί και ορθές πολιτικές.

Τρανταχτό παράδειγμα η σημερινή κυβέρνηση. Λες και δεν έχουν περάσει παρά μόνο δύο μήνες από την ιστορική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Λες και είμαστε στο μέσον της δεύτερης κυβερνητικής θητείας. Κι όλα αυτά χωρίς αντιπολίτευση, που είναι ότι χειρότερο για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το κακό ξεκίνησε με τις πρώτες φωτιές του καλοκαιριού, μετά είχαμε τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη και τέλος –ελπίζουμε να μην συμβεί άλλο κακό– είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο, Πάρνηθα, Εύβοια και σε πολλές άλλες περιοχές. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για την απώλεια ανθρώπινων ζωών (βλ. 18 νεκροί μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς) και πάνω από 1.500.000 δάσους έγιναν στάχτη. Η ανύπαρκτη αντιπολίτευση έχει... βρει τον ένοχο και έχει βγάλει και ετυμηγορία: για την ανείπωτη καταστροφή φταίει το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ναι, πρόκειται για το ίδιο επιτελικό κράτος, κάποιος πρέπει να ενημερώσει τη μίζερη και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που έσωσε εκατοντάδες ζωές με το σωτήριο 112 και τις επιτυχείς εκκενώσεις. Προφανώς οι κύριοι και οι κυρίες της αντιπολίτευσης δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν αυτή τη... μικρή λεπτομέρεια. Γιατί αν το έκαναν θα ήταν σαν να παραδέχονταν ότι το μόνο που ξέρουν να κάνουν με επιτυχία είναι αντιπολίτευση της αρλούμπας και της θολούρας.

Προφανώς, όμως, δεν έγιναν και όλα καλά από τον κρατικό μηχανισμό.

Προφανώς και οι διαχρονικές παθογένειες που κατατρώνε τις σάρκες του κράτους... ήταν εδώ.

Και προφανώς ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα από τους ξερόλες της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης τι χρειάζεται να διορθωθεί, όχι φυσικά για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα όταν η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα πάντα στο διάβα της, αλλά για να φτιαχτεί ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, το οποίο θα σέβεται τον πολίτη. Χωρίς αστερίσκους.

Για την ιστορία, το φετινό καλοκαίρι είναι, όπως λένε οι ειδικοί, το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.