Μια μεγάλη ομάδα μεσαίων στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διακινεί, εν μέσω θέρους, ένα κείμενο στο οποίο ζητείται να δεσμευτούν όλα τα στελέχη του κόμματος που κατεβαίνουν υποψήφιοι πρόεδροι για την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως του όποιου αποτελέσματος. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ο τεράστιος διχασμός που υποβόσκει στο κόμμα καθιστά εμφανές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δύσκολα όλες αυτές οι αλληλοσυγκρουόμενες φατρίες θα μπορέσουν να σταθούν πολιτικά στην ίδια κομματική στέγη. 

Την ευθύνη της διακίνησης του συγκεκριμένου κειμένου –το οποίο έχουν υπογράψει μέχρι τώρα πάνω από 25 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής– την έχει μέλος της ανώτατου κομματικού οργάνου από την Ανατολική Αττική. Αν και συμμετέχει σε συγκεκριμένη τάση –όχι στην αριστερή Ομπρέλα– ο ίδιος δηλώνει ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει σχέση με τις «εσωκομματικές οπτικές». 

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου άλλη επιστολή μεσαίων στελεχών έφτασε στην Κουμουνδούρου. Τα συγκεκριμένα στελέχη συνυπογράφουν κείμενο με το οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο κόμμα, ασκούν κριτική και τάσσονται υπέρ «μιας πλατιάς και ειλικρινούς διαβούλευσης». Στο κείμενό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τη βαριά εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου. Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο, αφού το κόμμα τελεί σε φάση υποχώρησης. Το κόμμα είναι σε υποχώρηση και παραδομένο στην πάλη των τάσεων, για την οποία η κοινωνία είναι παντελώς αδιάφορη. Πολλά από τα λάθη που μας οδήγησαν στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται. Ενώ οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των αιτίων της ήττας πρακτικά έχουν ανασταλεί, άστοχες πολιτικές επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη, ξεπηδώντας όμως από την ίδια μήτρα πολιτικής σκέψης και πρακτικής, η οποία φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ήττα. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που στρατεύθηκαν –αναφέρει το κείμενο των στελεχών– με πείσμα και ανιδιοτελώς τόσο στην πρόσφατη εκλογική μάχη όσο και στο παρελθόν αγωνιούν για την παρούσα κατάσταση και το μέλλον του κόμματος. Πλην όμως είναι τελείως αποκλεισμένοι εκ των πραγμάτων από την απαιτούμενη δημοκρατική διαδικασία για την από κοινού παραγωγή πολιτικών λύσεων και διεξόδων. Δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για όσα οδήγησαν στην ήττα, να ασκήσουν κριτική για τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας, για τις δυσλειτουργίες της ηγετικής ομάδας καθώς και για την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Φοβούμαστε ότι, αντί μιας διαυγούς και συντεταγμένης διεργασίας αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού, θα προκύψει μια τυπική και άπνοη εσωκομματική διευθέτηση επαναλαμβάνοντας την έλλειψη αξιολόγησης της ήττας του 2019». 

«Καρφιά» για την Αθήνα 

Στη συνέχεια «τραβούν το χαλί» στην απόφαση Τσίπρα να υποστηρίξει για τον Δήμο Αθήνας αρχικά τη υποψηφιότητα του αθλητή Νίκου Παππά, λέγοντας, «για τον Δήμο της Αθήνας, για παράδειγμα, είχε επιλεγεί αρχικά άνωθεν από την προηγούμενη ηγεσία μια παντελώς απολιτική και απρόσφορη υποψηφιότητα, η οποία τίποτε από τα πολιτικά ήθη και τις αξίες της Αριστεράς δεν σηματοδοτούσε. Αυτό έγινε απ’ αρχής μέχρι τέλους σε κλειστό κύκλο, χωρίς καμία συμμετοχή ούτε της υπαρκτής και δραστήριας αυτοδιοικητικής μας παράταξης, ούτε των κομματικών οργανώσεων. Η όλη διαδικασία γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα εξαντλήθηκε τελικά σε μια υπόθεση καταγραφής και ισορροπίας δύναμης μεταξύ των ενδοκομματικών τάσεων – εν όψει και της προσεχούς εκλογής νέου/νέας προέδρου. Ελπίζουμε ότι όλοι και όλες θα στηρίξουν τον επιλεγέντα υποψήφιο. Ωστόσο, για να πετύχει η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην ουσία και όχι στα λόγια, πρέπει όλες οι σημαντικές αποφάσεις να γίνονται εφεξής αντικείμενο διαβούλευσης και συναπόφασης των ενεργών μελών και όχι θέμα που η ηγεσία χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα. Το καταστατικό που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα της άμεσης διαβούλευσης και συλλογικής απόφασης. Οι τάσεις αρμόζει να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί εξουσίας που αποσκοπούν στην κατανομή θέσεων ευθύνης, την αύξηση της πολιτικής επιρροής και τη διευθέτηση των συσχετισμών δύναμης. Πιστεύουμε ότι μια νέα προοπτική θα προκύψει μόνον εάν οι όποιες διαφορές ή διαφωνίες υποβληθούν στη βάσανο του ορθολογικού ελέγχου τους μέσω μιας πλατιάς και ειλικρινούς διαβούλευσης που θα προάγει στην πράξη την ουσιαστική ενότητα του κόμματος», καταλήγει το κείμενο το οποίο είναι ενδεικτικό της πλήρους χρεοκοπίας του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ των 47 βουλευτών. 

Το κείμενο υπογράφουν οι Αγγελόπουλος Γιώργος, Αλμπάνης Τριαντάφυλλος, Γεωργαντάς Ηλίας, Δαγδιλέλης Βασίλης, Δουζίνας Κώστας, Καραγιαννοπούλου Ευαγγελία, Κυπριανός Παντελής, Λαμπριανίδης Λόης, Μπαρτσίδης Μιχάλης, Ρεπούση Μαρία, Σταμάτης Κώστας, Στυλιανού Αρης, Φουρτούνης Γιώργος, Ψύλλος Δημήτρης. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το κόμμα, αφού τα αλληλομαχαιρώματα πάνε κι έρχονται και μάλιστα με τέτοια ένταση που δεν συνηθίζεται για πρόσωπα που στεγάζονται στον ίδιο πολιτικό χώρο.