Η «Καθημερινή της Κυριακής» φιλοξένησε ανάλυση υπό τον τίτλο «Οι πολλές συνιστώσες της αποδόμησης Τσίπρα». Στην ανάλυση περιγράφεται ότι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και γίνεται κριτική στην πολιτική, στη στρατηγική και τις αποφάσεις του τέως προέδρου. «Η εποχή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει, με βάση όσα πλέον αρχίζουν να λέγονται, σαν μια ύστερη, εκφυλισμένη εποχή άκριτης προσωπολατρίας», γράφει η συντάκτις του άρθρου και δεν φαντάζομαι ότι μπορεί εύκολα να επιχειρηματολογήσει κανείς εναντίον της άποψης αυτής. Η «θορυβώδης» ανατροπή της απόφασης Τσίπρα για το χρίσμα στον Δήμο Αθηναίων είναι ενδεικτική ότι πλέον οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο δεν αντιμετωπίζονται με τυφλή εμπιστοσύνη και ο ίδιος έπαψε να αποτελεί ένα ιδιότυπο τοτέμ της Αριστεράς. Πάντως, εξαιρώντας τον τέως υπουργό Νίκο Παππά, ουδείς άλλος υποψήφιος πρόεδρος, βουλευτής ή έστω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει την εναντίωσή του σε αυτό που γράφει η «Καθημερινή» για τη –συστηματική πλέον– αποδόμηση Τσίπρα. 

Σίγουρη τραγωδία, άγνωστη κάθαρση 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει την «Εκάβη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Ιούς Βουλγαράκη. Εξ αφορμής της ανάρτησης που έκανε και της ανάλυσης που επιχείρησε σχετικά με τον πόλεμο, την ειρήνη, τις πρωτοβουλίες της Αριστεράς για την ειρήνη και την ασφάλεια, τους θεσμούς και τα όρια της εκδίκησης, έχω να προσθέσω τα εξής: η «Εκάβη», η «Ανδρομάχη» και οι «Τρωάδες» συγκροτούν την ομάδα εκείνη των ευριπίδειων τραγωδιών που αναλύουν και σχηματοποιούν τις συνέπειες του Τρωικού Πολέμου από την πλευρά των ηττημένων. Είναι κάπως παρήγορο ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο έργο μετά την εκλογική τραγωδία του κόμματος του. Ίσως μπήκε σε γόνιμες σκέψεις για το «τις πταίει» και κυρίως τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι μόνο έτσι θα επέλθει «κάθαρση». Οπως σε κάθε τραγωδία, άλλωστε. 

Μνημόσυνο χυδαιότητας 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος αυτές τις ημέρες από ένα αλλόκοτο μνημόσυνο. Ενα μνημόσυνο για έναν θάνατο ενός μικρού παιδιού που δεν συνέβη ποτέ. Ή μάλλον συνέβη σε ένα άλλο παράλληλο, ιδεοληπτικό και νοσηρό σύμπαν. Πριν από έναν χρόνο τέτοιες ημέρες σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση από κοινού με υπόδικες ΜΚΟ, «διασώστες» και πρόθυμους δημοσιογράφους προσπαθούσαν να πείσουν ότι «πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί σε ελληνική νησίδα στον Εβρο και ένα παιδί πέθανε από δάγκωμα δηλητηριώδους σκορπιού». Αποδείχθηκαν όλα χυδαία ψεύδη που εργαλειοποίησαν ακόμα και θανάτους παιδιών. Ουδείς εκ των εμπλεκομένων απολογήθηκε για τη χυδαιότητα. Αντιθέτως, την περιφέρουν περήφανα ως «παράσημο». 

Δήμαρχος-τραγέλαφος 

Με τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο Ναύπλιο, είναι αδύνατον να μην ασχοληθείς. Δεν είναι δα και συνηθισμένη εικόνα ένας εν ενεργεία δήμαρχος να πετάει περιττώματα στην πόρτα υποψηφίου δημάρχου και να το παραδέχεται δημοσίως τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην έδρα του δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής ασφαλιστικών μέτρων, προχθές τη Δευτέρα. Ωστόσο, αυτά είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό (ακόμα) είναι τι έγινε με τον έκτακτο οικονομικό έλεγχο στον δήμο που είχε διαταχθεί προ μηνών, καθώς και με τις ογκωδέστατες δικογραφίες για κακοδιαχείριση που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Ναυπλίου ο τέως δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τσούρνος. 

Μια ξεχωριστή περίπτωση 

Αν μη τι άλλο, ο Στέφανος Κασσελάκης αποτέλεσε την έκπληξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις εκλογές Μαΐου - Ιουνίου. Πολλοί αναρωτήθηκαν τι δουλειά μπορεί να έχει ένας ευειδής νέος Ελληνας της διασποράς, μορφωμένος στα καλύτερα πανεπιστήμια της υφηλίου που διαπρέπει επαγγελματικά στην Αμερική, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι, πιο πονηροί, δεν αναρωτήθηκαν καθόλου καθώς θεώρησαν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα είναι αναγκαστική για τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και το δύσκολο «άνοιγμα» του κόμματος στους απόδημους, τους οποίους αφελώς (ή βλακωδώς) στοχοποίησε ως «Γκας Πορτοκάλος» καθ’ όλη την προηγούμενη τετραετία. Το πείραμα δεν πέτυχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάτωσε εκλογικά στους απόδημους.

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεχώρισε και αναδείχτηκε αυτομάτως ως πρωτοκλασάτο κομματικό στέλεχος στη μετά Τσίπρα εποχή. Και, όπως όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, απέκτησε τον «αέρα» να λέει την άποψή του, ανεξάρτητα αν αυτή συμφωνεί ή όχι με την κομματική γραμμή. Οπως για παράδειγμα στην τελευταία συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» όπου απαιτεί «αυστηρές ποινές για όσους βανδαλίζουν τους πανεπιστημιακούς χώρους», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον διαχρονικό εναγκαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους κάθε λογής «μπαχαλάκηδες». Το τελευταίο διάστημα δε, ο τέως υποψήφιος έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, με κάποιους να θεωρούν ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, εν όψει των εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο naftemporiki.tv και στην εκπομπή «Naftemporiki Politics». Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε ο Παύλος Πόλακης με τον οποίο «ταιριάζει μια χαρά».

Το βίντεο με τις τοποθετήσεις Κασσελάκη το ανέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική σελίδα του, όπως συνηθίζει με τις τοποθετήσεις των στελεχών του. Ωστόσο, μετά από λίγο, το βίντεο εξαφανίστηκε. Οπως καταγγέλλει ο Παύλος Πολάκης, το βίντεο κατέβηκε ακριβώς επειδή ο Κασσελάκης έλεγε ποιος τον έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής κατέληξε δε λέγοντας «πέρα από το να ξεφτιλίζετε το Γραφείο Τύπου νομίζετε πώς καταφέρνετε κάτι;»