Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για να περάσει και τυπικά στην Ιστορία από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο… άχαστος Αλέξης Τσίπρας. Και ενώ στη μέση του Αυγούστου τα πάντα είναι πιο χαλαρά, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σφοδρό κύμα πολιτικού καύσωνα.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Οι τέσσερις που έχουν δηλώσει –για την ώρα– επισήμως την υποψηφιότητά τους, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνεχίζουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους, αλλά και ανταλλάσσοντας αιχμές σχετικά με τον βαθμό ευθύνης εκάστου για την πρόσφατη εκλογική συντριβή. 

Η κούρσα διαδοχής, έτσι όπως εξελίσσεται, αφήνει μια ανησυχητική προοπτική διάσπασης στη λειτουργία και την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τελευταίο επεισόδιο την τραυματική, για την εικόνα της Κουμουνδούρου, διαδικασία επιλογής υποψηφίου, ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ενισχύονται τα σενάρια που φέρουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καλούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου να επιλέξουν ανάμεσα, όχι σε τέσσερις, αλλά σε έξι υποψηφίους. Πρόκειται για τον προσωρινό πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που δεν αποκλείεται να μπουν κι αυτοί στην κούρσα της ηγεσίας. 

Ο πρώτος επιμένει να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας, ενώ από την πλευρά του ο Κρητικός βουλευτής, πέραν των διαρκών αιχμών με στόχο κυρίως την Έφη Αχτσιόγλου και τα κομματικά στελέχη του μηχανισμού της Κουμουνδούρου που είναι έμμεσα μαζί της, τώρα ανοίγει «περπατησιά» με ερωτήματα και προς τους Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα.  

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις Πολάκη, στην Κουμουνδούρου δεν εξεπλάγησαν από την επίθεση κατά του Γραφείου Τύπου του κόμματος για την απόσυρση μιας άποψης του στελέχους Στέφανου Κασσελάκη, κάτι που ο Πολάκης θεώρησε ότι είχε πολιτικό υπονοούμενο για την πολιτεία του στο κόμμα, αφού το στέλεχος ανέφερε τον περιβόητο τομέα διαφάνειας, την πατρότητα του οποίου είχε ο βουλευτής της Κρήτης. 

Τα παράπονα πάντως για τη λειτουργία του Γραφείου Τύπου έχουν εκφραστεί και από άλλους υποψήφιους προέδρους, αφού είναι εμφανής η προσπάθεια κάποιων στον τομέα Επικοινωνίας του κόμματος να λειτουργούν σε παράλληλη πορεία με την καμπάνια της Έφης Αχτσιόγλου. 

Υπεράσπιση από Παππά 

Το θέμα που συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες ήταν η παρέμβαση του Νίκου Παππά, ο οποίος υπεραμύνθηκε του «ένδοξου» παρελθόντος, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο υποστήριζε ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία επιχειρούν να αποδιώξουν από πάνω τους τα έργα και τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα.  

«Αν κάτι θέλουν οι αντίπαλοί μας είναι να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την πολιτική που μας κατέστησε κυρίαρχη πολιτική δύναμη από το 2012 και μετά. Είναι να εγκαταλείψουμε αυτοβούλως την προοπτική ευθείας αναμέτρησης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα. Είναι να τους χαριστούμε, ενώ χτυπούσαν το κόμμα μας όλο το προηγούμενο μεγάλο διάστημα. Τους ενημερώνουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», σχολίασε ο κ. Παππάς, που έσπευσε να υπερασπιστεί τη συνεισφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Αριστερά –εκδοχής ΣΥΡΙΖΑ– κι ενώ στο κόμμα καταγράφεται παντελής απουσία πολιτικής ταυτότητας, μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από τα κομματικά δρώμενα. 

Είναι, ωστόσο, ενδεικτική του τρόπου που λειτούργησε ο Αλέξης Τσίπρας σε πολλές επιλογές προσώπων που έφερε στο κόμμα και που τώρα αποδοκιμάζεται από την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών. Γίνεται λόγος για την επιλογή του αθλητή Παππά για την Αθήνα, αλλά και της… Πόπης με τις γνωστές γραφικότητές της, η οποία και έριξε «μαύρη πέτρα πίσω της» πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις… 

Η εποχή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα φαντάζει σαν μια εκφυλισμένη εκδοχή άκριτης προσωπολατρίας που προσομοιάζει σε «ρουμάνικη προσωπολατρία εποχής Τσαουσέσκου», όπως είπε ιστορικό υπέργηρο στέλεχος της Αριστεράς. Η κριτική στην «εποχή Τσίπρα» και σε πρόσωπα που έπαιρναν τις αποφάσεις δίπλα του διατυπώθηκε ξεκάθαρα στα μέσα Ιουλίου από την εσωκομματική «Ομπρέλα».  

«Έλλειμμα αξιοπιστίας» από την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, «πολιτικό σχέδιο διεύρυνσης με μηχανιστικό τρόπο», «ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός», «καχεκτική οργανωτική δομή», «αποξένωση από την κοινωνία» και μια ηγεσία που «πορευόταν αυτάρεσκα ως επιτυχής, αισθανόμενη ότι αδικείται από τις δημοσκοπήσεις», ήταν μερικές από τις σκληρές διαπιστώσεις. 

Στο μεταξύ, συζητήσεις γίνονται σε εσωκομματικό επίπεδο για την πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει η τάση της ΡΕΝΕ και για εκλογή γραμματέα από τη βάση. Η πρόταση θα κατατεθεί στο Τακτικό Συνέδριο αλλά προβληματίζει, γιατί πολλοί σκέπτονται πώς είναι δυνατόν ο γραμματέας του κόμματος να μην είναι επιλογή του προέδρου αν κάποιος από τους δύο ανήκει σε άλλη τάση.  

Τα στελέχη που θα φέρουν τη συγκεκριμένη πρόταση πιστεύουν ότι έτσι θα σπάσουν τα στεγανά της γραφειοκρατίας της Κουμουνδούρου, επίσης πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει η λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και, τέλος, μπορεί να είναι αφετηρία ο εκλεγμένος γραμματέας για εγγραφή νέων μελών. Όλα όμως τα παραπάνω φαντάζουν σαν μια ανούσια συζήτηση σε ένα πλήρως χρεοκοπημένο κόμμα.