Τελειώνουν σιγά σιγά οι καλοκαιρινές διακοπές για αρκετό κόσμο, τελειώνουν σε λίγες ημέρες και για τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και συνολικά για το πολιτικό σύστημα. Η επιστροφή στην καθημερινότητα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν μια σειρά από ανοιχτά θέματα για τον πρωθυπουργό που πρέπει πάση θυσία να επιλυθούν με πρώτο και καλύτερο την οπαδική βία και συνολικά την εγκληματικότητα.

Η καθημερινότητα, όμως, αφορά και την οικονομία, τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, τις συντάξεις και φυσικά την ενίσχυση των εισοδημάτων. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων μήνας σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση περιμένει από τους διεθνείς οίκους να ανακοινώσουν την επενδυτική βαθμίδα και παράλληλα μέσα από αυτό το θετικό πρίσμα οικονομικών εξελίξεων στις αρχές και τα μέσα Οκτωβρίου, οι πολίτες θα κληθούν να ξαναψηφίσουν, αυτήν τη φορά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αλλαγή του εκλογικού νόμου και με εκλογή από τον πρώτο γύρο για όποιον υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη ξεπεράσει το 43%. 

Κατά συνέπεια, θα είναι μια σημαντική και κρίσιμη περίοδος που, σε συνδυασμό με την εκλογή του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, άλλες ισορροπίες και πολιτικές εξελίξεις που θα διαμορφωθούν ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας και ότι έχει διάθεση να κυβερνήσει με σοβαρότητα, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα. 

Αυτό το κενό στο πολιτικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σοβαρή και δεν καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για τη χώρα. Χωρίς ίχνος εμπάθειας, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα την οποία βλέπουν μπροστά τους ακόμα και οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων που έχουν καταλάβει ότι πρέπει να είσαι σοβαρός για να σε πιστέψουν και να επενδύσουν πάνω σου οι πολίτες. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Χρόνια πολλά για τη χθεσινή μέρα σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες.