Εργαλειοποιώντας ακόμη και το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές, σε ένα πλοίο που πήγαινε από την Αίγυπτο στην Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν ευθύνες στο Λιμενικό και διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν σαν οι μόνοι ανθρωπιστές.

Η προσπάθειά τους ωστόσο προσκρούει στην πολιτική που ακολούθησαν ως Κυβέρνηση και τα δραματικά αποτελέσματά της. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

-Μόνο 3 από τις δομές είχαν συσταθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και συνολικά -με πιο θλιβερά παραδείγματα  στη  Μόρια και Ειδομένη- παρουσίαζαν άθλια εικόνα με απάνθρωπες συνθήκες. Αλγεινές ήταν  και οι εικόνες στις πλατείες των πόλεων  όπου -κατά δήλωση της τότε αρμόδιας Υπουργού- «οι μετανάστες τη μέρα λιάζονταν και το βράδυ εξαφανίζονταν».

-Περίπου 5,5 χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παρέμεναν  στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους. Ζούσαν σε αυτοσχέδια παραπήγματα, στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου, χωρίς εποπτεία και  χωρίς προστασία ενώ πολλά άλλα βρίσκονταν άστεγα στην ενδοχώρα και εκατοντάδες «φιλοξενούνταν» σε κελιά στα αστυνομικά τμήματα, ελλείψει κατάλληλων δομών στέγασης.

-Εξαιτίας της  αντίληψης του  Αλέξη Τσίπρα ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα («έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέρουμε;») δεν υπήρχε καμία μέριμνα αποτροπής των παράνομων εισόδων στα νησιά μας με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι διακινητές, να χρησιμοποιούν ανασφαλή φουσκωτά και σαπιοκάραβα και να μεταβληθεί το Αιγαίο σε υγρό τάφο για μετανάστες.Τα σύνορα έγιναν «σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία παρακολούθησης των θαλάσσιων ροών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός  ότι το 2015 είχαν γίνει 2.551 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις οποίες περισυνελέγησαν 104.958 και το 2016  είχαμε 1.141 περιστατικά στα οποία διασώθηκαν συνολικά 57.218 άτομα, ενώ το 2022 είχαμε 55 περιστατικά στα οποία διασώθηκαν  2.758.

-Οι συνολικές ροές το 2015 έφτασαν τους 874.735 και το 2016 ήταν 45.828, ενώ το 2022 περιορίστηκαν συνολικά στους 17.000.

-Οι μαζικές ροές είχαν δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση στα νησιά του Αν. Αιγαίου που επιλέγονταν από τους διακινητές για τη μεταφορά μεταναστών. 

-Το 75% των μεταναστών που μπήκαν παράνομα στην Ευρώπη το 2015  πέρασαν από την Ελλάδα, ενώ σήμερα είναι μόλις το 9%.

-Στη διαχείριση των τριών ευρωπαϊκών ταμείων για το μεταναστευτικό, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε μεγάλη αδράνεια, αφού σε 3 χρόνια είχε απορροφήσει, κατά μέσο όρο, μόνο το 22% των κονδυλίων. Ταυτόχρονα υπήρξε σειρά καταγγελιών κακοδιαχείρισης, ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια υπόθεση να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το διάστημα κανόνας ήταν η συστηματική προσφυγή σε έκτακτες ή άτυπες διαδικασίες, ανεξέλεγκτη ροή χρήματος και «παρατυπίες» στην πρόσληψη προσωπικού.

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει ένα παράλογο και πολύπλοκο νομικό κατασκεύασμα, το οποίο οδηγούσε σε ανακύκλωση αιτήσεων ασύλου στο διηνεκές με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επανεπιστροφές. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου ξεπερνούσαν τις 200 χιλιάδες. Μόνοι επωφελούμενοι από αυτό ήταν οι έμποροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακινητές και οι λοιποί εισπράττοντες αμοιβές από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.