Αρνούνται τις κατηγορίες οι 8 συλληφθέντες που φέρονται ως διακινητές των επιβατών του μοιραίου πλοίου που ναυάγησε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, εκτός από έναν που φαίνεται να έχει ομολογήσει, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία και πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.

Επίσης, ανάμεσά τους, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο μηχανικός του πλοίου και ο βοηθός του καπετάνιου, ο άνδρας που έδινε τις εντολές στους 7 μπράβους του κυκλώματος, τους ανθρώπους που με αυτοσχέδια καμουτσίκια φτιαγμένα από τα σχοινιά του πλοίου επέβαλλαν με βασανιστήρια την τάξη πάνω στο πλοίο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος του πλοίου είναι νεκρός. Υπενθυμίζεται πως οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Τη συμβολή της Europol ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές

Ακόμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού, οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές. Μάλιστα, τους τελευταίους δύο μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν παρακλάδια στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Ιταλία.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογιστεί ότι από τον καθέναν εκ των διακινούμενων στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί το ποσό των 6.500 δολαρίων.