Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα. Μετά τις Σπέτσες, το κόμμα του Στεφάνου Κασσελάκη σημειώνει νέα πτώση, γεγονός που έφερε κινητοποίηση στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. 

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, η οποία διενεργήθηκε μετά το τριήμερο των Σπετσών όπου η ηγεσία είχε επενδύσει πολλά επικοινωνιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 1,5 μονάδα και έπεσε στο 10,5%, μια ανάσα από το μονοψήφιο. Στη δε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται πλέον σε μονοψήφιο και συγκεκριμένα στο 9,7%, σημειώνοντας νέα πτώση μισής μονάδας. Στα ίδια επίπεδα, περί του 10%, έδινε τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της Marc, η οποία όμως διενεργήθηκε πριν τις Σπέτσες. 

Επιπλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά από 1 έως 3 μονάδες. Τα απανωτά δημοσκοπικά χαστούκια των τελευταίων δύο ημερών έφεραν έκτακτες συσκέψεις στην Κουμουνδούρου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δίνει νέες οδηγίες στους βουλευτές που επικοινωνούν τις θέσεις του κόμματος ενώ ετοιμάζει νέο γύρο περιοδειών. Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης από αυτήν την εβδομάδα ξεκινά συναντήσεις και με τις διευθύνσεις των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, αυτών που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση, με στόχο την καλύτερη προβολή του κόμματος. 

Ωστόσο δεν λείπουν οι γκρίνιες για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμψει. Πολλοί αποδίδουν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις λάθος επιλογές προσώπων, στοχοποιώντας κυρίως την Δώρα Αυγέρη, με τις φήμες να μιλούν για ανασχηματισμό στα κρίσιμα πόστα του κομματικού μηχανισμού. Επιπλέον υπάρχουν εισηγήσεις και για την αποπομπή του Παύλου Πολάκη, καθώς απομακρύνει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων στην κεντροαριστερά, την οποία θέλει να προσεγγίζει ο νέος πρόεδρος. Φυσικά από την κριτική δεν εξαιρείται και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Πρόσφατα ο Νίκος Παππάς ήρθε σε σύγκρουση με τον νέο πρόεδρο διότι, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις επιλογές της ηγεσίας πληγώνουν επικοινωνιακά το κόμμα ενώ η πλεύρα του Διονύση Τεμπονέρα κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη ότι απομακρύνει το κόμμα από το παραδοσιακό του κοινό.

Αλλαγή στόχων 

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας στην Κουμουνδούρου είναι ότι πλέον δεν υπάρχει σαφής στόχος για τις ευρωεκλογές. Αρχικά στόχος ήταν να συγκρατηθούν τα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Έπειτα στόχος ήταν απλά να βρίσκονται στη δεύτερη θέση ενώ πλέον στόχος είναι να έχουν ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, πάνω από το ψυχολογικό όριο του 12%. Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ακόμα και αυτό τίθεται υπό αίρεση. 

Πλέον η επίσημη δικαιολογία είναι ότι το κόμμα θα ανακάμψει μετά το συνέδριο. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο, η εικόνα μιας ολοκληρωμένης αξιόπιστης πρότασης προς την κοινωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος σε πρόσφατη συνέντευξη του, προσθέτοντας μάλιστα ότι «το πρόβλημα και η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν η αλλαγή του προέδρου, το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει το κόμμα γιατί υπήρχαν σοβαρά ελλείμματα, όπως και στην εκπομπή του προς την κοινωνία». Μόνο που τα συνέδρια ελάχιστα ενδιαφέρουν την κοινωνία, συνήθως ικανοποιούν τυπικές εσωκομματικές διαδικασίες ενώ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει εφαλτήριο να εκφραστούν οι νέοι δελφίνοι, δημιουργώντας νέα εσωκομματική αναταραχή.