Οι γνωρίζοντες τα δρώμενα της Κουμουνδούρου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα μείζονα πολιτικά ζητήματα –ειδικά σε εκείνα που απαιτείται η χάραξη πολιτικής γραμμής και η διατύπωση θέσης άμεσα– καθίσταται σαφής μία ολοκληρωτική έλλειψη παραγωγής πολιτικής.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Oλες οι κινήσεις γίνονται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον του εντελώς αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα επεξεργάζεται την επικαιρότητα, θα καταλήγει στη γραμμή και θα τη διαχέει στα υπόλοιπα κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο τρόπος με τον οποίο στην Κουμουνδούρου αιφνιδιάστηκαν, έπειτα από την τροπολογία Κεραμέως για την επιστολική ψήφο, ήταν απολύτως ενδεικτικός. Για πολλές ώρες επικρατούσε έντονη αμηχανία, άλλα στελέχη έλεγαν «ναι», αλλά «όχι», και όλοι αναζητούσαν την επίσημη κομματική θέση. Τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάστηκε να δημοσιοποιήσει τρία βίντεο και δύο αναρτήσεις προκειμένου να εξηγήσει την επίσημη κομματική γραμμή, αλλά και να δικαιολογηθεί ειδικά στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού από όπου και προέρχεται. Ανάλογη σύγχυση υπήρξε και για το θέμα της προμήθειας από τη χώρα μας των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, αφού το κόμμα καθυστέρησε μία ολόκληρη ημέρα να διατυπώσει θέση. 

Εσωστρέφεια και καχυποψία 

Η εσωστρέφεια δεν έχει τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι πρωτοβουλίες καταλήγουν σε έλεγχο υπό το πρίσμα της καχυποψίας. Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έστειλαν σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος και πλέον τα περιθώρια για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχουν στενέψει. Στην τελευταία σύσκεψη των ανθρώπων της προεδρικής φρουράς πριν από ώρες, ο πρόεδρος διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να μετακινήσει –σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον– ούτε τη Δώρα Αυγέρη ούτε τη Θεοδώρα Τζάκρη ούτε τον Παύλο Πολάκη, στελέχη που το καθένα, για διαφορετικούς λόγους, δέχεται σφοδρή κριτική. 

Στην εσωκομματική κριτική που ασκείται από όλες τις πλευρές υποκρύπτεται και μια διάθεση αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, με ορίζοντα το αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές. Πρόσωπα τα οποία στήριξαν την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς, έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τις «προσωπικές» επιλογές του πρόεδρου στην άσκηση πολιτικής. Οταν μάλιστα μιλούν για «προσωπικές» πολιτικές, θέλουν να διαφανεί ότι δεν έχουν την παραμικρή συμμετοχή στη διαμόρφωση των όποιων αποφάσεων. 

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώνει το γάντι της αμφισβήτησης, δηλώνει «παρών» για να διεκδικήσει και πάλι το κόμμα, αν χρειαστεί, και, απευθυνόμενος σε όσους τον αμφισβητούν, ξεκαθαρίζει ότι ο δικός του ορίζοντας δεν είναι οι ευρωεκλογές, αλλά οι επόμενες εθνικές κάλπες σε περίπου 3,5 χρόνια. Για τις ευρωεκλογές ετοιμάζει τους νέους υποψηφίους που θα προκύψουν από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών μέσω isyriza, καθώς και τα πρόσωπα για τα οποία φαίνεται ότι έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως», όπως ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, η Διάνα Βουτυράκου ή η Δώρα Τσαμπάζη, που θέλει να προβάλει και επικοινωνιακά δίπλα του. 

Ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδος 

Πάντως, οι 36 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συμπορεύονται με τον πρόεδρο και τις αποφάσεις του, αν και όλα θα κριθούν στην πράξη κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές είναι μια χρονική περίοδος ενδεικτική της θέσης Κασσελάκη στο κόμμα την επομένη ημέρα. Αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ απολέσει στις ευρωεκλογές τη δεύτερη θέση, στο θέμα που θα δημιουργηθεί για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του εκ νέου, πρόσωπα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Παππάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πιθανά και η Ρένα Δούρου) ίσως προσανατολιστούν σε ουδετερότητα στις όποιες εσωκομματικές εξελίξεις. 

Η πολιτική επιβίωση του Στέφανου Κασσελάκη εξαρτάται κυρίως από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή όπως οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, αν διαφοροποιηθούν σε σχέση με την πολιτική του προέδρου, τα προβλήματα του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι δισεπίλυτα. 

Τέλος, αν και τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο ρυθμό του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής που θα προκύψει, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προεδρική φρουρά θα πρέπει να κάνει και νέα παρέμβαση οικονομικού τύπου για τα κομματικά ΜΜΕ, ακόμα και εντός των επομένων ημερών. 

Οι στοχεύσεις και το πλάνο 

Από την προεδρική φρουρά διαρρέουν τους στόχους του Στέφανου Κασσελάκη, αμέσως μετά το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Το πλάνο του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά μεταξύ άλλων: 

- Ισοσκελισμένα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ – εκκαθάριση και εξυγίανση στα κομματικά ΜΜΕ «Αυγή» και Στο Κόκκινο 105,5 FM. 

- Κοστολογημένες προτάσεις – όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος θα συνοδεύονται από ανάλυση κόστους και ισοδύναμων. 

- Ανανέωση σε πρόσωπα – δεξαμενές isyriza – 39 think tanks και ανάδειξη προσώπων που θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη με τον πρόεδρο. 

- Επικοινωνιακή καμπάνια για όλα τα ανωτέρω με έμφαση στο Διαδίκτυο, λόγω και των πολύ δύσκολων οικονομικών του κόμματος.