Σαφέστατη αιχμή άφησε κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» και στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη. Κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο της μικρής φθοράς στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς είπε ότι έχει κάποια φθορά και θα είχε μεγαλύτερη, εφόσον υπήρχε μια εναλλακτική πρόταση, που να μπορεί ο κόσμος να την προβάλλει στο μέλλον, ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής, προσθέτοντας ότι δεν το έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Παράλληλα, στην ερώτηση για το εάν θα κριθούν οι ηγεσίες των κομμάτων, αναφορικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «όλοι μας κρινόμαστε, αλίμονο, είναι μια πολιτική μάχη». Η αιχμή προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι ξεκάθαρη, καθώς όπως όλα δείχνουν -και εφόσον δεν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί- ο Στέφανος Κασσελάκης οδεύει προς μια συντριπτική ήττα, κατόπιν της οποίας θα αμφισβητηθεί ανοιχτά.

Αυτό βέβαια το είχαν γνωστοποιήσει ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν «με το ένα πόδι» έξω από το κόμμα, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης. Η ποιοτική διαφορά μεταξύ της δήλωσης Δραγασάκη και Παππά, είναι ότι ο Νίκος Παππάς στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο ανάδειξης για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας γνωστή αυτήν τη στήριξη στο περιστύλιο της Βουλής, με την περίφημη «πολιτική συμφωνία» μεταξύ των δύο ανδρών. Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα μετά τις ευρωεκλογές και δεν είναι καθόλου σίγουρο το εάν θα σταθούν αρκετοί από τους νυν στενούς συνεργάτες του στο πλευρό του. Ο Ιούνιος θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μετά τις ευρωεκλογές, αυτό είναι βέβαιο.

Αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει επίσης η δήλωση του Νίκου Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι είναι μια εναλλακτική πρόταση ικανή για την «πολιτική αλλαγή». Επιχειρηματολογώντας, ο κύριος Παππάς είπε συγκεκριμένα ότι «το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, αν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία πολιτικής ισχύος, που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής», ενώ προηγουμένως είχε αποσυνδέσει το περιεχόμενο του πολιτικού προγράμματος ως κριτήριο αξιοπιστίας.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει ούτε μια φορά ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με συνέπεια να γίνεται περίγελως ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αξίζει να σταθεί κανείς τους παράγοντες τους οποίους θέτει ως μείζονες. Το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικά αξιόπιστος, καθώς επίσης και ότι δεν έχει την εικόνα, αλλά και την ουσία της πολιτικής ισχύος, είναι ευθεία μομφή προς τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι η συγκεκριμένη δήλωση αφορά ξεκάθαρα το διάστημα ανάμεσα στις εκλογές 2019-2023, όπου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώθηκαν από το 31,53% στο 17,83%. Συνυπολογίζοντας τις πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Παππά να επιθυμεί να τοποθετήσει ανθρώπους της επιρροής του, σε θέσεις-κλειδιά στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, μάλλον καθίσταται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να είναι ο Νίκος Παππάς εκείνος που θα αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη μετά τις ευρωεκλογές και όχι να συνταχθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο νέο του εγχείρημα. Θα φανούν πολλά στο τέλος του Φεβρουαρίου, οπότε και θα λάβει χώρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Νικόλ Λειβαδάρη: «Από τις δημοσκοπήσεις -και βλέπαμε πριν και την τελευταία δημοσκόπηση της MRB-, η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει μεγάλη φθορά. Αυτό πώς το εξηγείτε;»

Νίκος Παππάς: «Φθορά έχει. Θα είχε περισσότερο, εάν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλλει στο μέλλον, ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Δεν το έχουμε καταφέρει αυτό».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Άρα, δεν έχετε δώσει εσείς ακόμα την εναλλακτική».

Νίκος Παππάς: «Ε, δεν θα κοροϊδευόμαστε, δεν το έχουμε καταφέρει. Αυτή τη στιγμή - όχι με όρους προγράμματος, προσέξτε, διότι πρόγραμμα μπορείς να έχεις και να είναι άρτιο, μελετημένο και κοστολογημένο. Το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, αν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία πολιτικής ισχύος, που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε και για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε και οργανωμένη εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες που έχουν αρχή μέση και τέλος, και να δείξουμε -επιτέλους, διότι κακά τα ψέματα, βγαίνουμε από μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών, ως χώρος-, ότι έχουμε τον τρόπο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου συστηματικά.

Νικόλ Λειβαδάρη: «Θα κριθούν πάντως και οι ηγεσίες στις ευρωεκλογές;»