Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη, αναφορικά με την εκτίμηση ψήφου, με 35,2% σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο του Mega και παρά τις απώλειες που εμφανίζει σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει η ίδια εταιρεία τον Δεκέμβριο. 

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με 14,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1% και το ΚΚΕ με 10,3%. Ανεβασμένο ποσοστό στο 8,2% καταγράφει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλο, όπως και οι Σπαρτιάτες, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά (3%) και το ΜέΡΑ25. Αντίθετα σχεδόν μία μονάδα παρακάτω από τον Δεκέμβριο βρίσκεται η Νίκη.

Επίσης, το 40% των συμμετεχόντων θεωρεί ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μόλις το 6% τον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο το 32% απαντά πως «κανένας» δεν είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός.

dimoskopisi-metron-analysis-prothypoyrgos-antipoliteysi.JPG

Με τι προβληματίζονται οι πολίτες - Πού παίρνει εύσημα η κυβέρνηση 

Το ζήτημα που ταλανίζει περισσότερο τους συμμετέχοντες της έρευνας φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια. Πάνω από επτά στους δέκα έχουν αρνητική γνώμη για την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι και ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της Υγείας. Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό στην προσέλκυση τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.

Τι λένε οι πολίτες για ομόφυλα και ιδιωτικά πανεπιστήμια 

Το 62% των ψηφοφόρων συμφωνούν με τη θεσμοθέτηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία για μία οικογένεια ομοφύλων. Όσοι τοποθετούνται στον πολιτικό χώρο της «αριστεράς» συμφωνούν με την προοπτική της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Αντίθετα, όσοι τοποθετούνται στη «δεξιά» τίθενται κατά της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφύλων.

Τέλος, το 52% λέει «ναι» στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενώ διαφωνεί το 45%. Μάλιστα, οι νεότερες γενιές απαντούν κυρίως «όχι», ενώ στις μεγαλύτερες κυριαρχεί το «ναι».