Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη στην πρόθεση ψήφου με 29,7% και διαφορά 16,3 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ που έρχεται δεύτερο με 13,4%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε απόψε, Πέμπτη, στο κεντρικό δελτίο του ANT1. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται λίγο παραπάνω από 10% και συγκεκριμένα, στο 10,1%, με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 7,5%, την Ελληνική Λύση με 5,6%, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη να σημειώνουν 2,5%, τη Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, το ΜέΡΑ25 2,3% και η Νέα Αριστερά μόλις 1,9%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, άκυρο/λευκό και αποχή επιλέγει συνολικά το 4,8% των ερωτηθέντων, ενώ αναποφάσιστο είναι το 15,2%.

Το 56,1% λέει «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια 

Σε ερώτηση που δέχθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 56,1% εμφανίζεται θετικό και το 40,9% αρνητικό. 

Σχετικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες κατά 42,4% βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το κόμμα που ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ (15,7%), με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 9,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τρίτος με 9%. Ωστόσο, το 50,5% θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

dimoskopisi-idiotika-panepistimia.JPG

Δημοσκόπηση MARC: η κερδοσκοπία η κύρια αιτία για την ακρίβεια 

Στο ζήτημα της ακρίβειας και σε ερώτηση «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;», οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική και 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ότι επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ περίπου 2 στους 3 θεωρούν ότι τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να ρίξουν τις τιμές.