Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα παραπάνω κόμματα που ψηφίζουν, φαίνεται να τάσσονται υπέρ της επιστολικής ψήφου, σύμφωνα και με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για τον ANT1, η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα απόψε, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού. 

Λαμβάνοντας υπόψη πώς ψήφισαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, σε ερώτηση που δέχθηκαν σχετικά με την αποδοχή ή μη της επιστολικής ψήφου, το 76,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν πως συμφωνών και μάλλον συμφωνούν. Αντίθετα, μόλις το 9,5% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί, ενώ το 4,5% δεν απάντησε.

Παρόμοια στάση δείχνουν να κρατάνε και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, με το 71,8% να δηλώνει πως συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί και από την άλλη πλευρά, το 25% να υποστηρίζει πως διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί και το 3,2% να μην απαντά. 

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αν και στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο είχαν ταχθεί υπέρ αυτού, όταν, τελικά, ήρθε στην Ολομέλεια, μαζί με μία τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, τελικά άλλαξαν τη στάση τους και διαφοροποιήθηκαν. Ως εκ τούτου, στη σημερινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά. 

epistoliki-1.JPG

Επιστολική ψήφος: Τι λένε ψηφοφόροι του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, το 51,5% στην ίδια ερώτηση αναφορικά με την επιστολική ψήδο απάντησε πως συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί. Το 39% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί και το 9,5% προτίμησε να μην απαντήσει. 

Τέλος, από τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων το 58,3% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί, το 36,8% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί και το 4,9% δεν απάντησε.