Πρώτη και με διαφορά έρχεται για ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό κοντά στο 39%, όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου (αναγάγωντας τα έγκυρα), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC για τον ANT1, η οποία παρουσιάστηκε απόψε, Τετάρτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού. 

Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει 15%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τρίτος, στο 12%. Όπως σημείωσε  Θωμάς Γεράκης που παρουσίασε και τη δημοσκόπηση, η κάρτα της εκτίμησης ψήφου θα δημοσιευθεί αύριο, μαζί με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης. 

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ πάλι έχει προβάδισμα με 33,7%, καταγράφοντας διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που έρχεται δεύτερο με 12,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξανά τρίτος, ακριβώς στο 10%. Ακολουθούν το ΚΚΕ (8%), η Ελληνική Λύση (5,8%), οι Σπαρτιάτες (2,7%), η Πλεύση Ελευθερίας (2%), η Νέα Αριστερά (2%) και το ΜέΡΑ25 (2%). 

omofyla-1.JPG

Τι λένε οι πολίτες για ομόφυλα ζευγάρια, τεκνοθεσία και παρένθετη μητρότητα

Αυξημένο φαίνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό όσων συμφωνούν με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα, με τον πολιτικό γάμο συμφωνεί το 40,8%, το 17% μάλλον συμφωνεί, ένα ποσοστό που κάνει σύνολο 57,8%. Αντίθετα, διαφωνεί με τον γάμο το 34%, μάλλον διαφωνεί το 5,8% (σύνολο 39,8%).

Ωστόσο, στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια διαφωνεί το 55,2%, ενώ συνολικά (με αυστηρές προϋποθέσεις) συμφωνεί το 41%. Το 80,8% των ερωτηθέντων απαντά πάντως ότι συμφωνεί με την αναγνώριση ίδιων δικαιωμάτων στα παιδιά ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, έναντι 14,3% που διαφωνεί.

Παρόλα αυτά, το 61,1% διαφωνεί απολύτως με τη δυνατότητα τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας και το 9,1% μάλλον διαφωνεί. Ουσιαστικά διαφωνεί το 70,2%. Αντίθετα, συμφωνεί απολύτως το 14,6% και μάλλον συμφωνεί το 12%.

epistoliki.JPG

Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την επιστολική ψήφο 

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστολική ψήφο, συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Το 57,3% συμφωνεί, μάλλον συμφωνεί το 16,9%, διαφωνεί το 5,9%.

Εδώ έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί τι πιστεύουν για την επιστολική ψήφο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, σε αντίθεση με τα κόμματα που στηρίζουν, δείχνουν να λένε «ναι» στη δυνατότητα να ψηφίσουν κάνοντας χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου. Το 76,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 71,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την επιστολική ψήφο. 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών;

Τέλος, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σύμφωνα και με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MARC. Ακολουθούν η Υγεία και η Εγκληματικότητα/Παραβατικότητα. 

Ακρίβεια και ανατιμήσεις 74,2%

Υγεία και περίθαλψη 57,9%

Παραβατικότητα 39%