Καθαρή πρωτιά με 32,5% καταγράφει στην πρόθεση ψύηφου η Νέα Δημοκρατία και εμφανή διαφορά της τάξεως των 20,3 μονάδων από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ στην προκειμένη περίπτωση με 12,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε απόψε, Πέμπτη, στο κεντρικό δελτίο του Star.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτος, με ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα, 11,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, η Ελληνική Λύση με 6,1%, η Νίκη με 3%, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκονται στο 2,2%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, ενώ άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 2,5%. Ακόμα, θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο ή θα απείχε το 4,2% και οι αναποφάσιστοι αποτελούν το 12%. 

Παρόμοια εικόνα αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 30,2% και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να κονταροχτυπιούνται πάλι για τη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 11,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,9%. 

Πιο δημοφιλής και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης 

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να κρίνουν το κυβερνητικό έργο. Το 57,6% το κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά, ενώ το 41,% το κρίνει θετικά. 

Σχετικά με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσπειρώνει γύρω του το 47,4% των ερωτηθέντων, ενώ αρκετά πιο πίσω βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με 11,9% και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 11,6%. 

Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται πρώτος με 47,8% θετικές γνώμες και 50,9% αρνητικές και σε ό,τι αφορά τη δημοφηλία. Δεύτερος έρχεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολουθούν ο κ. Ανδρουλάκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πέμπτος είναι ο κ. Κασσελάκης. 

Επίσης, οι πολίτες κατά τη διάρκεια της έρευνας ρωτήθηκαν και σχετικά με τη δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, πιο δημοφιλής είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Στη συνέχεια, έρχονται ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης. 

dimoskopisi-gpo-prothypoyrgos.JPG

Έξι στους 10 δεν συμφωνούν με την πρόταση της Εκκλησίας για δημοψήφισμα για τα ομόφυλα 

Σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το 49,1% τάσσεται υπέρ, ενώ το 48,3% κατά. Το 69,7%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10, διαφωνούν κατά το μάλλον ή ήτον με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει και φτάνει κοντά στο 8 στους 10 (78,7%) στο ερώτημα αν είναι υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητέρας.

Παρόλα αυτά, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 60,9%) αντιτίθενται στην προταση της Εκκλησίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος. Υπέρ, τάσσεται το 36,1%. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα της GPO εκτιμά πως η προώθηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση. Το 61,5% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 33,1% που αποκρίνεται «όχι» και «μάλλον όχι».