Με τις συνιστώσες τα έβαλε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Ερωτηθείς για τη σημερινή επίθεση του Πάνου Σκουρλέτη εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε σκωπτικά τις επιθέσεις των στελεχών των συνιστωσών, λέγοντας ότι αυτοί ήταν που ήθελαν να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος, προτού διεξαχθεί το συνέδριο. Ως εκ τούτου, «δεν δικαιούνται διά να ομιλούν» επειδή στη «fast-track» διαδικασία που επέλεξαν, δεν βγήκε ο υποψήφιος της αρεσκείας τους.

Εν προκειμένω, ο Χρήστος Σπίρτζης έχει δίκιο: πράγματι οι συνιστώσες ήταν οι επισπεύδουσες στη διαδικασία εκλογής προέδρου, καθώς θεωρούσαν ότι την εκλογή της Έφης Αχτσιόγλου την είχαν «στο τσεπάκι». Αυτό εξηγεί και την τόσο ράθυμη προεκλογική εκστρατεία όλων των υποψηφίων, μέχρι να εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Στέφανος Κασσελάκης. Το είχαν τόσο σίγουρο, που δεν θεώρησαν πως έπρεπε να γίνει καν προεκλογική καμπάνια, αφού προτού εμφανιστεί ο Στέφανος Κασσελάκης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι μάλλον είχαν προτιμήσει τα αυγουστιάτικα μπάνια. Και κάπως έτσι, έχασαν ξαφνικά εντός 28 ημερών το κόμμα μέσα από τα χέρια τους. Ας πρόσεχαν.

Η δήλωση Σπίρτζη

Δημήτρης Τάκης: «Βλέπουμε σήμερα μια νέα επίθεση από την πλευρά του κυρίου Σκουρλέτη, κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τον λέει "μεταπολιτική", ότι δεν μπορεί να είναι το κόμμα προσωποπαγές, ότι "κοροϊδεύουμε τον κόσμο με όλα αυτά" και υπάρχει και ένα ερώτημα: τελικά όλοι αυτοί που πήγαν και ψήφησαν και έκαναν μια επιλογή, δεν γίνονται σεβαστοί στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω ότι όσοι είναι σε μια τέτοιου είδους λογική, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι την αυτοκριτική τους. Επικράτησε η αντίληψη να πάμε άρον-άρον μετά από δυο στρατηγικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, επιλέχθηκαν να είναι οι διαδικασίες συντετμημένες, να μη γίνει πολιτικός διάλογος, να μη γίνει αυτοκριτική, να μη δούμε τι οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη στρατηγική ήττα και να δούμε ποιοι ήταν οι λόγοι και οι αιτίες που μας έφεραν σε αυτό το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Κι από εκεί να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Πήγαμε σε μια εκλογική διαδικασία απόλυτα σεβαστή σε σχέση με τους δημοκρατικούς τρόπους, όχι απόλυτα σεβαστή σε σχέση με το σκεπτικό και εκ των υστέρων, βλέπουμε πάρα πολλούς απ' αυτούς που στήριξαν αυτήν τη διαδικασία να παραπονιούνται δήθεν για μεταπολιτική».