Ο Κασσελάκης γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι οφείλει την εκλογή στα τρολ του διαδικτύου και ελλείψει πολιτικών θέσεων, επιδιώκει να εκφραστεί με τοξικότητα. Μάλιστα, αν και αυτή η τακτική ήταν ένας από τους λόγους της εκλογικής συντριβής του Τσίπρα, η νέα ηγετική ομάδα είναι ξεκάθαρα συνέχεια της προηγούμενης.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη 

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα social media και κυρίως με τα τρολ είναι γνωστή και διαχρονική. Ο πόλεμος που εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες ανώνυμους λογαριασμούς και bots –δηλαδή πρόσωπα-φαντάσματα επί της ουσίας– έχει πρωταγωνιστές αρκετούς από τους επίσημους ή ανεπίσημους συνεργάτες της Κουμουνδούρου, εξ ου και οι λεγόμενες αναφορές στην περιβόητη «υπόγα». Από την οποία… πέρασε και ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού είναι γνωστό τοις πάση ότι οφείλει πολλά σ’ αυτήν και ως προς την εκτίναξη της αναγνωρισιμότητάς του στις 35 μέρες που εμφανίστηκε ως υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει στην εκλογή του.

Οι προσωπικές επιθέσεις κατά της Εφης Αχτσιόγλου με χυδαία υπονοούμενα και οι καβγάδες στον μαγικό αυτό χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διόλου τυχαίο είναι ότι ξεκίνησαν από πολλούς από αυτούς τους λογαριασμούς που επί χρόνια λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν ως τρολ της «υπόγας» της Κουμουνδούρου. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως οι ίδιοι λογαριασμοί αποφάσισαν ξαφνικά να στραφούν με αυτό το μένος εναντίον συντρόφων, όταν σταθερά και για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν εμμονή με συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης και της Ν.Δ., αναλαμβάνοντας συχνά ως εργολάβοι λάσπης τις επιθέσεις εναντίον τους ή ακόμη και των μελών των οικογενειών τους με αστήρικτους ισχυρισμούς και προσβολές που ξεπερνούν ασφαλώς τα όρια του fair play, αλλά κάποιες φορές ξεπερνούν ακόμη και τα όρια του χυδαίου.

Lifestyle και παραπολιτική

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο φαίνεται όχι απλώς να διασκεδάζει με όλη αυτή την κατάσταση, αλλά και να την επικροτεί. Όχι τόσο διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι οφείλει σ’ αυτήν ένα μεγάλο μέρος της εκλογής του, αλλά διότι ο ίδιος, ελλείψει πολιτικών θέσεων, επιδιώκει να εκφραστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του άλλωστε έχει προτάξει το lifestyle, και οι επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης ή του Κυριάκου Μητσοτάκη ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική, αλλά αντιθέτως προσεταιρίζονται την παραπολιτική. Διότι φαίνεται να έχει πειστεί από τους συνεργάτες του, που κάποιοι από αυτούς έχουν θητεύσει στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, πως μόνο με τον ίδιο τρόπο θα καταφέρει να φθείρει τα «γαλάζια» στελέχη και τον κ. Μητσοτάκη και να δημιουργήσει ένα νέο διαδικτυακό κίνημα που θα οδηγήσει σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό του 2015 – όταν τα τρολ της Κουμουνδούρου έπαιξαν πράγματι σημαντικό ρόλο σε αυτό, αλλά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εποχές.

Κλεισμένοι στον δικό τους μικρόκοσμο, τα στελέχη της Κουμουνδούρου που επανακάμπτουν στην ηγετική ομάδα και τα τρολ που τους συνεπικουρούν από την «υπόγα» θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία μέσα από χυδαίες αναφορές στα social media και να καλύψουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την αδυναμία τους να παραγάγουν πολιτική και να δώσουν απαντήσεις στο πεδίο. Η απουσία του κ. Κασσελάκη από τη Βουλή ευνοεί ασφαλώς αυτόν τον τρόπο άσκησης (παρα)πολιτικής, όμως ισχύει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η χυδαιότητα και η τοξικότητα της «υπόγας» που μεταφέρθηκε στις πρόσφατες εκλογές στον αντιπολιτευτικό λόγο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ήταν ένας από τους λόγους της πρωτοφανούς εκλογικής του συντριβής, ωστόσο η νέα ηγετική ομάδα και ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να το λογαριάζουν – ίσως διότι είναι ξεκάθαρα συνέχεια της προηγούμενης.

Παρεκτροπή χωρίς αναστολές

Υπό αυτές τις συνθήκες, φαντάζει μάλλον απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κασσελάκη στο τιμόνι ν’ αλλάξει τακτική. Τουναντίον, δείχνει να είναι προσωπική επιλογή του να συνεχίσει σ’ αυτόν το δρόμο και να ανοιχθεί εκ νέου πεδίο δόξης λαμπρό για τους… ενοίκους της «υπόγας» να συνεχίσουν τις χυδαίες επιθέσεις τους. Οπως απέδειξε άλλωστε η προεκλογική περίοδος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν πλέον να το κάνουν χωρίς αναστολές όχι μόνο κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και κατά των ίδιων των συντρόφων τους, εφόσον… παρεκτρέπονται και δεν ακολουθούν τη γραμμή του αρχηγού. Ο σταλινικός τρόπος με τον οποίο εξαφάνισαν άλλωστε τη Δόμνα Μιχαηλίδου από τις φωτογραφίες της επίσκεψης του ηγέτη της Κουμουνδούρου στο σχολείο ειδικής αγωγής την εβδομάδα που πέρασε αποτυπώνει ανάγλυφα τις διαθέσεις του κ. Κασσελάκη και των συνεργατών του κι ενώ τα τρολ της «υπόγας» ήδη τρίβουν τα χέρια τους…