Ενας δικηγόρος, ένας ηθοποιός με ιδιαίτερη πορεία στη σάτιρα –θεατρική και τηλεοπτική–, αλλά και ορισμένοι δημοσιογράφοι, όχι περισσότεροι από δέκα –με δύο εξ αυτών να έχουν κυρίαρχο ρόλο στο συντονισμό όλης της ομάδας, στην επιλογή των στόχων και στο περιεχόμενο με το οποίο θα γίνονταν οι επιθέσεις εναντίον τους– φαίνεται να αποτελούν την καρδιά του «επιχειρησιακού πυρήνα» της ομάδας των trolls του ΣΥΡΙΖΑ που από το 2015 μέχρι και τις μέρες μας συντονίζουν τις διαδικτυακές επιθέσεις λάσπης και δολοφονίας χαρακτήρων.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Η ταυτότητα των λειτουργών αυτού του σκοτεινού μηχανισμού έχει ήδη αρχίσει να σκιαγραφείται, έστω και αχνά, περιμένοντας τη Δικαιοσύνη να πάρει πρωτοβουλίες αλλά και την ΕΣΗΕΑ να ελέγξει μέσω των πειθαρχικών της οργάνων το ρόλο επαγγελματιών - μελών της σε αυτήν την ιστορία.

Το προφίλ των τρολ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Μανιφέστο», σημαντικός κρίνεται και ο ρόλος δύο δημοσιογράφων, τουλάχιστον στις αρχές λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανισμού. Ο ένας νεότερος και ο άλλος αρκετά παλιός με εμπειρία από το χώρο των εφημερίδων όπου εργάστηκε επί μακρόν ως επιμελητής κειμένων, αλλά και με εμπειρία στο χώρο των κειμένων για το θέατρο, ενώ τα τελευταία χρόνια διετέλεσε και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, που τον διακρίνει είναι και η εμπειρία του στα online media, καθώς και η προσωπική του διαδρομή στα social. Ο νεότερος δεν θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στην ελεύθερη αγορά, αλλά «εκπαιδεύτηκε» ιδιαιτέρως στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια φέρεται να συνεργάζεται και με Μέσα του εξωτερικού όπου αρθρογραφεί, όχι με ιδιαίτερη συχνότητα. Οσον αφορά τον ηθοποιό, πρόκειται –λέγεται– για ένα πολύ γνωστό πρόσωπο που κατά καιρούς έχει λάβει πολύ σκληρές θέσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα –ελέω σάτιρας– με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα, ο, οποίος παρά τη σιωπή του, συνεχίζει να έχει τον δικό του καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Βέβαια, όσο πιο αστείες είναι αυτές τόσο μεγαλώνει η απόσταση του Αλέξη Τσίπρα από αυτές. Φαινομενικά, τουλάχιστον. Σχετικά με τον δικηγόρο, λέγεται ότι και αυτός είναι «ενσωματωμένος» στο περιβάλλον της προηγούμενης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της νέας, αλλά χωρίς να εκτίθεται. Αυτός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε στην ευθύνη του το διοικητικό κομμάτι του μηχανισμού. Από τις βάρδιες των trolls μέχρι τη διαρκή παροχή νομικών οδηγιών για τα όρια μέσα στα οποία μπορούσαν να κινηθούν χωρίς να προκαλέσουν κάποια μηνυτήρια αναφορά που θα οδηγούσε σε εισαγγελικη παραγγελία για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η οποία, μοιραία, θα οδηγούσε στην αποκάλυψη της «συμμορίας με τα πληκτρολόγια».

Επεσαν από τα σύννεφα

«Επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου», είπε πριν από λίγες ημέρες ο Πάνος Σκουρλέτης, όταν ρωτήθηκε για το ποιος «καθοδηγεί» τα trolls, προσπαθώντας καταφανώς να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη και τη νυν ηγεσία του. Στο άκουσμα αυτών που είπε ο Σκουρλέτης, όλοι έπεσαν από τα σύννεφα…

«Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε σήμερα έναν υπόγειο μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, στον οποίο επώνυμοι αρθρογράφοι εφημερίδων διαχειρίζονταν δεκάδες λογαριασμούς στα social media, καθώς και τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τοποθετηθεί.

«Επικεφαλής όλου αυτού του στρατού ήταν την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα ένας δικηγόρος και ένας γνωστός πολύ γνωστός ηθοποιός. Και οι δύο ανήκαν και ανήκουν στους συνομιλητές του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Παπαχρήστος. Και συνέχιζε: «Υστερα από κάποιου είδους σύσκεψη αποφασιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα επετίθεντο εναντίον τους στο Διαδίκτυο, κυρίως μέσω Twitter. Με ποια και τι είδους επιχειρήματα σε σχέση πάντα με τη γενικότερη παρουσία τους στον δημόσιο βίο. Κυρίως το τι μπορεί να τους προσάψει κανείς από το παρελθόν κ.λπ. Ο στόχος ήταν να απαξιωθούν εντελώς και να ακυρωθεί στην πράξη η όποια κριτική ασκούσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και βεβαίως να τους απειλήσουν, να τους τρομοκρατήσουν, να τους εκβιάσουν ώστε να σκεφτούν πολύ την επόμενη φορά που θα θελήσουν να ασκήσουν κριτική είτε προσωπικά στον πρωθυπουργό Τσίπρα είτε σε στελέχη της κυβέρνησής του».

Οταν στις 29 Αυγούστου η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να κυριαρχήσει, μια μεγάλη ομάδα πενιχρά αμειβόμενων επαγγελματιών του Διαδικτύου ανησυχούσε σοβαρά. Δεν ήταν απλώς και απροσδιορίστως τα λεγόμενα «trolls του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά οι πραγματικοί άνθρωποι που διαχειρίζονταν επιχειρησιακά και επικοινωνιακά όλη αυτή την ιστορία, οι άνθρωποι που επί χρόνια συντόνιζαν όλες τις επιθέσεις λάσπης, ανηθικότητας –πολιτικής και προσωπικής–, όλες τις αποστολές «δολοφονίας» χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων.

Ανακάλυψαν… αρουραίους

Και όταν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών διαφαινόταν ότι οι τύχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περνούσαν στα χέρια ενός περιοδεύοντος θιάσου, ορισμένα από τα δείγματα της συσπείρωσης που προκλήθηκε ήταν ενδεικτικά για την ώρα που «θα άνοιγε το καπάκι των αποκαλύψεων». «Οι αρουραίοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη», έγραφε μία από τις τρεις βασικές εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, που αργότερα πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για τη… νεοφιλελεύθερη αρθρογραφία Κασσελάκη στα 24 του χρόνια, την οποία –κατά δήλωσή του– δεν θυμάται… Ηδη, από εκείνες τις ημέρες, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τα ονόματα των πιο επιδραστικών trolls σε μια εξαιρετικά χαρούμενη ατμόσφαιρα γεμάτη υποκρισία. Πεν Νταλαούρα, Marka2, Lina, Areti Athanasiou, kokkaliara και ορισμένα άλλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας που στήριζε αναφανδόν κάθε επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, πρωταγωνιστούν στη στήριξη του Κασσελάκη. Το δημοσίευμα, βέβαια, σεβόμενο τον… αντικειμενικό δημοσιογραφικό του ρόλο, δεν ανέφερε ότι ήδη από το 2015 τα συγκεκριμένα fake nicknames έσερναν ακατάπαυστα το χορό σε αυτό το… βαλς του διαδικτυακού βούρκου κάτω από τις κλειστές πόρτες των υπογείων της Κουμουνδούρου.