Είναι εμφανές ότι ο ιδεολογικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μεταβάλλεται ραγδαία, μετά από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, κι αυτό φαίνεται να ενοχλεί ορισμένους. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κομματική εφημερίδα Αυγή, ξεκαθάρισε ότι «τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον καθορίζει ούτε η γνώμη του ίδιου του προέδρου», για να προσθέσει ότι «όλοι μας ανεξαιρέτως δεσμευόμαστε από το καταστατικό του κόμματος και τις αποφάσεις των συνεδρίων». Παράλληλα, τόνισε ότι «η ιδεολογική μας ταυτότητα δεν είναι από τα θέματα που μπορούν να μπουν στη κουβέντα. Για να είμαστε καθαροί, άλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα».

Είναι εμφανές ότι αυτή η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, έχει αρχίσει και ενοχλεί: από την αλλαγή στάσης υπέρ του κεφαλαίου, υπέρ του ΝΑΤΟ -που κατά Κασσελάκη, είναι μια ιερή συμμαχία-, υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του Ισραήλ και υπέρ της Ορθοδοξίας, προκαλεί δυσανεξία στους πιο «καθαρόαιμους» Αριστερούς του κόμματος και προφανώς, τον Παύλο Πολάκη. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν εκείνος που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη. Άρα την όποια μετάλλαξη υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ, την χρεώνεται ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης. Δεν ήξερες, βρε Παύλο. Δεν ρώταγες; Είναι αργά για δάκρια, έχουν ήδη ξεκινήσει οι «στρατιώτες» του Στέφανου να εξάρουν την Ορθοδοξία και τα θέματα πίστεως, οπότε ένα δεν «φορέσεις» κι εσύ «το καλυμμαύχι και τα άμφια», μάλλον θα βρεθείς στη μειοψηφία και πιθανώς εκτός κόμματος. Θα συμβουλεύαμε να κάνεις καμία πρόβα το «Χριστός Ανέστη» -τώρα που πλησιάζει το Πάσχα-, έτσι για καλό και για κακό.

Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης του Παύλου Πολάκη

Δημοσιογράφος: «Πολύς λόγος γίνεται στη δημόσια σφαίρα για το ποια είναι η κατεύθυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τη γνώμη σας, ποιος πρέπει να είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;»

Παύλος Πολάκης: «Τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν τον καθορίζει η γνώμη μου, όπως δεν τον καθορίζει ούτε η γνώμη του ίδιου του προέδρου, του σημερινού ή και κάθε προηγούμενου. Όλοι μας ανεξαιρέτως δεσμευόμαστε από το καταστατικό του κόμματος και τις αποφάσεις των συνεδρίων. Σύμφωνα με το καταστατικό μας άλλωστε, o ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, με καταβολές που πηγάζουν από τους δημοκρατικούς αγώνες του τόπου και το ΕΑΜ, και το οποίο αποτελεί στην Ελλάδα τον στρατηγικό αντίπαλο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ιδεολογίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει την κοινωνική και πολιτική συμμαχία των εργαζομένων, της αγροτιάς, της νεολαίας, των μικρομεσαίων, από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το δημοκρατικό Κέντρο. Μπορούμε να συζητάμε, ακόμα και να διαφωνούμε, για τη στάση μας στα επιμέρους πολιτικά ζητήματα, σε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας, στρατηγικής, ύφους, επικοινωνιακής πολιτικής κ.λπ., αλλά η ιδεολογική μας ταυτότητα δεν είναι από τα θέματα που μπορούν να μπουν στη κουβέντα. Για να είμαστε καθαροί, άλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα».