Με μια ανάρτησή του ο Στέφανος Πολάκης κάνει αυτό που ο θυμόσοφος λαός λέει «τα λέμε στη νύφη για να τ' ακούσει η πεθερά», προκειμένου να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του και σε όλους όσοι θέτουν θέμα αλλαγής… πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διαμόρφωση ενός ιδεολογικοπολιτικού αχταρμά που απέχει από τις θεωρίες και τα όσα υποστήριζε η… κυβερνώσα Αριστερά.

Ο ιδεολογικός αχταρμάς που επιχειρεί να επιβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης και κυρίως το γεγονός ότι επιδιώκει να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη λογική μιας πατριωτικής Αριστεράς, που μόνο στο σκεπτικό του προέδρου και της ηγετικής του ομάδας υπάρχει, προκαλεί αντιδράσεις. Σε σημείο που δεν είναι λίγοι αυτοί -εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου- που βλέπουν μπροστά τους έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας ν' ανοίγει, δεδομένου ότι δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα απολιτίκ σκεπτικό με δόσεις αριστεράς αλλά και ακροδεξιάς, κέντρου και δεξιάς που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτησή του ναι μεν εμφανίζεται να αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση εντούτοις επί της ουσίας τα μηνύματα απευθύνονται αλλού. Στον Παύλο Πολάκη για παράδειγμα και στους… συντρόφους που βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση βέρτιγκο, αδυνατώντας να κατανοήσουν όχι την ουσία, αλλά το ίδιο το σκεπτικό της τακτικής που εφαρμόζεται. Πολύ περισσότερο όταν φαίνεται πως τελικά δεν είναι ούτε καν τακτική, αλλά ένα σύστημα… γιουρούσι όπως αυτό που εφάρμοζαν οι πιτσιρικάδες παλιά όταν έπαιζαν μπάλα.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Ξέρετε πολύ καλά ότι ακόμα και στις εκμυστηρεύσεις μου, στις αφηγήσεις μου, στις προσωπικές στιγμές που συνθέτουν τη ζωή μου, είμαι ο εαυτός μου. Ξέρετε πια την καρδιά μου.

Απέναντι, αυτοί που πάντα φωνάζουν.
Όταν παρέλασα. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η πατρίδα. Όταν είπα πως πιστεύω. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά, πάντα τούς ανήκει η οικογένεια. Όταν με την πολιτική τους κάνουν αδύνατο σε νέο κόσμο να αρχίσει οικογένεια.

Λοιπόν, σας έχω νέα.
Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ. Η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά τελειώνει εδώ. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι πασχίζουν καθημερινά για τα παιδιά τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προσωπικό δικαίωμα στην πίστη τους.

Τι σημαίνει πρόοδος;
Ότι δεν έχεις ανάγκη να διαφημίσεις τον πατριωτισμό σου με χουντικά συνθήματα όπως οι Αυτιάδες αυτού του τόπου.
Τι σημαίνει πρόοδος;
Όταν μπορεί μέσα σου να πιστεύεις βαθιά, αλλά ως πολίτης πιστεύεις επίσης βαθιά στον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Με διάλογο, με αγάπη, με συναίνεση.

Ξεκινάμε για την πρόοδο»

Ας πούμε ότι δεν γνώριζε σε ποιο κόμμα έχει πάει –αν και στο παρελθόν αρθρογραφούσε σχετικά, άρα μάλλον κάτι ήξερε- τους τελευταίους μήνες δεν ενημερώθηκε. Στο κόμμα που είναι αρχηγός κυριαρχεί η άποψη πως δεν υπάρχουν σύνορα, ο πρώην πρόεδρος έθετε το ερώτημα «έχει σύνορα η θάλασσα;», η νεολαία του κόμματος ζητούσε να πέσει ο φράχτης του Εβρου και τα στελέχη που παραμένουν εκεί είχαν την ίδια απαίτηση. Για παράδειγμα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει πολλά μπράβο στον Κώστα Αρβανίτη που όμως ως ευρωβουλευτής έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μη χρηματοδοτηθεί η επέκταση του έργου από την ΕΕ.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Υπάρχουν πολλά ακόμη. Σίγουρα πάντως το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη φρόντισε να δημιουργήσει την εικόνα της εθνικής εξαίρεσης και αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μια ημέρα στην άλλη με μια απλή δήλωση… πατριωτισμού του ίδιου. Ούτε με το γεγονός ότι φόρεσε τα χακί για... 15 ολόκληρες ημέρες. Ούτε και με το γεγονός ότι έκανε παρέλαση. Το κόμμα του έχει φτάσει στο σημείο να ζητήσει ακόμη και την κατάργησή τους.

Εκτός αν η ανάρτηση έγινε για να την πεί και πάλι στον Γιώργο Αυτιά ή για να δηλώσει πως είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας και να το παίξει… αριστερός. Διότι από τις ΗΠΑ δεν είπε αυτό μετά τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Για διακριτούς ρόλους μίλησε προκαλώντας αντιδράσεις εσωκομματικά δεδομένου ότι διακριτοί είναι ήδη οι ρόλοι.

Υγ.: Το τραγικότερο απ' όλα είναι ότι την ώρα που στην ανάρτηση κατηγορεί, δήθεν, τη Δεξιά για διαίρεση των Ελλήνων, ο ίδιος λέει τα εξής: «Η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά, τελειώνει εδώ. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι πασχίζουν καθημερινά για τα παιδιά τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προσωπικό δικαίωμα στην πίστη τους». Ας του εξηγήσει κάποιος ότι αυτό που κάνει, αυτό ακριβώς είναι ο ορισμός της διαίρεσης και του διχαστικού λόγου.