Περίπου 50 ημέρες πριν από την Κυριακή των ευρωεκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει την εμφάνισή του ένα νέο μέτωπο εσωκομματικής σύγκρουσης που δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε πόλεμο. Η ιδεολογική μετάλλαξη που επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης –που όμως δεν έχει συγκεκριμένο στόχο ούτε κάποια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα– προκαλεί γκρίνιες που ήδη παίρνουν τη μορφή αντιδράσεων.

Το μήνυμα του Παύλου Πολάκη αλλά και η τοποθέτηση τουΓιώργου Τσίπρα για τις κινήσεις του προέδρου του κόμματος είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όπως φυσικά και η… συζήτηση στο Διαδίκτυο από επώνυμα και ανώνυμα τρολ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνουν ότι τα όσα γίνονται δεν είναι δύσκολο να οδηγήσουν το κόμμα σε μια ακόμη φάση εσωστρέφειας. Το χειρότερο όμως είναι πως επί της ουσίας αναδεικνύουν την παντελή απουσία ενός ιδεολογικού υπόβαθρου ικανού να δώσει την εικόνα ενός κόμματος εξουσίας όπως θέλουν οι ίδιοι να το εμφανίζουν.

Ο Γιώργος Τσίπρας τάχθηκε κατά της ιδεολογικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή επιχειρείται από τον Στέφανο Κασσελάκη, την ηγετική ομάδα του και τα στελέχη που τάσσονται υπέρ της όποιας  κίνησής του άσχετα αν αυτή πλήττει τα… ιερά και τα… όσια της ιδεολογικής πλατφόρμας με την οποία πορεύθηκε το κόμμα επί Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο έκανε και ο Παύλος Πολάκης. Και δεν είναι οι μόνοι.

Εντός της Κουμουνδούρου –με την ευρύτερη έννοια– υποβόσκει ένα κύμα αρνητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μπορεί μετά το συνέδριο τα μαχαίρια να μπήκαν στα θηκάρια και να επετεύχθη μια… εκεχειρία έως τις ευρωεκλογές, τα όσα κάνει όμως ο πρόεδρος προκαλούν αντιδράσεις. Τα περί πατριωτικής αριστεράς, ιεράς συμμαχίας αναφορικά με το ΝΑΤΟ, η θέση για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι τοποθετήσεις για την Ουκρανία και κυρίως οι σχέσεις με την Εκκλησίας, όπως αποτυπώνονται σήμερα προκαλούν βέρτιγκο.

Τα… ιερά δισκοπότηρα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπονται σε έναν πολιτικό αχταρμά χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό. Πολύ περισσότερο όταν ο Στέφανος Κασσελάκης με την ίδια ευκολία αλλά θέσεις όπως έκανε με την Εκκλησία σε διάστημα 24 ωρών αφού στην αρχή μιλούσε για διακριτούς ρόλους κάνοντας τον σταυρό του και μετά έθετε θέμα διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας.

Κερασάκι στην τούρτα το… θαύμα της κολυμπήθρας. Ο σταυρός που σχηματίστηκε από το λάδι στη βάπτισή του, κάτι που ο ίδιος είπε στον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τους κληρικούς που βρέθηκαν στη συνάντηση –μαζί με κοσμικούς– και το οποίο από την ώρα που έγινε γνωστό έφερε του συριζαίους σε κατάσταση απόγνωσης. Ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι άρχισαν να ταυτίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Κυριάκο Βελόπουλου που εργαλειοποιεί το θρησκευτικό αίσθημα. Μάλιστα ανέφεραν ότι από τη μία έχουμε το «θαύμα της κολυμπήθρας» και από την άλλη «τις επιστολές του Ιησού».

Βέβαια δεν λείπουν και οι υποστηρικτές Κασσελάκη που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να «χαρίζει» το κοινό της εκκλησίας στα υπόλοιπα κόμματα, όμως αυτό δεν δείχνει να γίνεται αποδεκτό. Ούτε φυσικά και το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω της ανάρτησής του, προς όλους όσοι αντιδρούν στην πορεία που θέλει να χαράξει.