Σε δραστική αλλαγή του προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, σε σημείο που τα στελέχη του, φαντάζουν πλέον έτοιμα να βγουν με άμφια και καλυμμαύχια στα τηλεοπτικά πάνελ! Για το συγκεκριμένο θέμα περί της «πατριωτικής Αριστεράς» του Στέφανου Κασσελάκη και κατά πόσο αυτή χωράει την Ορθοδοξία, μίλησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου.
Κληθείσα να τοποθετηθεί για το αίτημα του Στέφανου Κασσελλάκη για εθνικές εκλογές, μαζί με τις Ευρωεκλογές, η κυρία Αυγέρη επανέφερε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, περί της «προοδευτικής διακυβέρνησης» υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι κοινωνικό αίτημα να γίνουν και εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές - παρόλο που όλες οι δημοσκοπήσεις λένε το ακριβώς αντίθετο. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ποιος θα κυβερνούσε τη χώρα εάν γίνονταν πράγματι εθνικές εκλογές και έχανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυρία Αυγέρη είπε ξεκάθαρα ότι «εμείς θέλουμε μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία». Βέβαια εξαιρώντας το ΠΑΣΟΚ, η «προοδευτική διακυβέρνηση» μάλλον θα έχει αντιρρήσεις, αναφορικά με την νεοφώτιστη θρησκευτικότητα που κομίζει ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας που έγινε «ρύθμιση σχέσεων»
Ενδιαφέρον έχει η μεγάλη αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την Ορθοδοξία, καθώς από διαπρύσιοι κήρυκες του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, οψίμως δεν αποδέχονται τον όρο και μιλούν για «ρύθμιση σχέσεων» μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Συγκεκριμένα, η κυρία Αυγέρη είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν είπε "διαχωρισμό", για τη ρύθμιση των σχέσεων (είπε), ούτως ή άλλως είχαν γίνει πολύ σημαντικά βήματα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», αφαιρώντας αναδρομικά και την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, για τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, ασχέτως που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ξεκάθαρα λόγο για τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Θέλουν δηλαδή να μας πείσουν ότι μάλλον δεν θυμόμαστε καλά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, έχει η τοποθέτηση της κυρίας Αυγέρη ότι «Ελλάδα χωρίς -ιστορικά και καταβολικά και πώς συστάθηκε το νεοελληνικό κράτος- χωρίς Ορθοδοξία, δεν υπάρχει», καθώς τέτοιου είδους δηλώσεις πριν από ένα μόλις έτος, θα ήταν -σχεδόν- αιτία για διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μη τι άλλο, αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο, είναι ότι ολόκληρο το κόμμα προσαρμόζεται απόλυτα, κατά τα "πιστεύω" του προέδρου, ακόμη κι αν έρχονται σε κόντρα με τα "πιστεύω" του προηγούμενου προέδρου, τα οποία περιέφεραν ως ιδεολογικές απόψεις για δεκαπέντε χρόνια. Συνεπώς, τεκμαίρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο καθαρόαιμο Μαρξιστικό κόμμα. Απλώς δεν είναι με τον Κάρολο Μαρξ, αλλά με τον Γκράουτσο Μαρξ: «αυτές είναι οι αρχές μας, κι αν δεν σας αρέσουν έχουμε κι άλλες»!
Η δήλωση της Δώρας Αυγέρη για την προοδευτική διακυβέρνηση
Άκης Παυλόπουλος: «Εσείς σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ζητάτε ουσιαστικά να πέσει η κυβέρνηση. Η ψήφος των πολιτών να είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης και να πάμε σε εθνικές εκλογές, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρός σας. Είναι αυτό το κλίμα στην Ελλάδα; Δηλαδή, οι Έλληνες πολίτες εννέα μήνες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, θέλουν αλλαγή κυβέρνησης; Αυτό εισπράττετε;»
Δώρα Αυγέρη: «Κατ' αρχάς να σας πω ότι θέτουμε ζήτημα πολιτικής αλλαγής, δεν το θέτουμε τώρα και σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Το έχουμε θέσει εδώ και αρκετό καιρό, λέγοντας ότι η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να παράσχει ο κύριος Μητσοτάκης μετά από αυτό τον εκφυλισμό του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, θα ήταν να φύγει και να προκηρυχθούν εκλογές. Και είχαμε λοιδορηθεί με αφορμή τη συζήτηση για την πρόταση μομφής για τα Τέμπη. Και το πιστεύουμε αυτό».
Δημήτρης Οικονόμου: «Είναι αίτημα της κοινωνίας αυτό; Από πού προκύπτει;»
Δώρα Αυγέρη: «Είναι έτοιμα από την κοινωνία, προκύπτει - εγώ δεν θα σας πω τους δείκτες των ποσοστών που λαμβάνουν τα κόμματα, ούτε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπικών μετρήσεων, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση -»
Δημήτρης Οικονόμου: «Πώς θα το λύσουν οι εκλογές, μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Εγώ σας λέω ότι αύριο γίνονται εκλογές, πέφτει ο Μητσοτάκης. Σε τι κυβέρνηση πάμε μετά; Πάμε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συνεργασίες; Σε τι πάμε;»
Δώρα Αυγέρη: «Είναι ξεκάθαρο και νομίζω ότι αυτό δεν είναι είδηση και δεν θα ακουστεί από αυτή την εκπομπή, το έχει πει και ο πρόεδρος, το λέμε ότι εμείς θέλουμε μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Και μη μου πείτε αν θα είναι συμμαχικές -»
Άκης Παυλόπουλος: «Πώς θα προκύψει;»
Δώρα Αυγέρη: «Θα προκύψει με την απόφαση του ελληνικού λαού».
Η δήλωση της Δώρας Αυγέρη για την Ορθοδοξία
Δημήτρης Οικονόμου: «Έχει προκαλέσει συζητήσεις αυτό το καινούριο προφίλ, που βγάζει ο αρχηγός σας. Είδαμε για παράδειγμα στις ΗΠΑ, να πηγαίνει στην εκκλησία, να διαβάζει το Πιστεύω, να αναφέρεται σε ένα -θαύμα;- που έγινε στη βάπτισή του, με έναν σταυρό που εμφανίστηκε στην κολυμβήθρα, κάτι που σχολιάστηκε πάρα πολύ και μάλιστα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Εσείς τι λέτε για αυτό;»
Δώρα Αυγέρη: «Εγώ πιστεύω ότι τα ζητήματα πίστης, είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, που ο καθένας το εκφράζει προσωπικά και το δηλώνει και δημόσια, όποιος θέλει. Δεν μπορώ να μπω -και μιλάτε με έναν άνθρωπο που είναι ένθεος- δεν θέλω να πω για τα πιστεύω -ή τα μη-πιστεύω- των ανθρώπων».
Άκης Παυλόπουλος: «Δεν σας έκανε εντύπωση δηλαδή εσάς;»
Δώρα Αυγέρη: «Όχι, λέω ότι είναι προσωπικό ζήτημα του καθένα».
Άκης Παυλόπουλος: «Είναι προσωπικό ζήτημα του κυρίου Κασσελάκη, ή είναι η θέση που έχει πια η Ορθοδοξία και η πίστη, στη νέα πατριωτική Αριστερά; Έχει πει κάτι ο κύριος Κασσελάκης-»
Δώρα Αυγέρη: «Δεν είναι κακό ούτε η πατριωτική Αριστερά, ούτε-»
Άκης Παυλόπουλος: «Δεν το λέω για κακό εγώ, λέω αυτό που λέει ο πρόεδρος. Έχει περιγράψει την πατριωτική Αριστερά».
Δώρα Αυγέρη: «Είπε και κάτι - εγώ δεν δέχομαι και το - δεν είπε "διαχωρισμό", για τη ρύθμιση των σχέσεων (είπε), ούτως ή άλλως είχαν γίνει πολύ σημαντικά βήματα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πρέπει τα πράγματα -»
Δημήτρης Οικονόμου: «Δεν έγινε τίποτα. Φάγατε έναν υπουργό Παιδείας, τον Νίκο Φίλη».
Δώρα Αυγέρη: «Πέρα από τα προσωπικά πιστεύω του καθένα, υπάρχει -εκεί είναι το συλλογικό και το ιδεολογικό- ότι άλλο το ένα και άλλο η σχέση, η ρυθμισμένη ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που θέλει κατευνασμένους τόνους, θέλει ενσυναίσθηση-»
Άκης Παυλόπουλος: «Η πατριωτική Αριστερά, χωράει την Ορθοδοξία;»
Δώρα Αυγέρη: «Μα, Ελλάδα χωρίς -ιστορικά και καταβολικά και πώς συστάθηκε το νεοελληνικό κράτος- χωρίς Ορθοδοξία, δεν υπάρχει. Αλλά άλλο είναι το ένα, άλλο είναι το άλλο».