Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες και κυρίως λόγω της υποψηφιότητας Κασσελάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει, ότι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, ότι θα είναι ένα καινούργιο κόμμα με καινούργια συμπεριφορά.

Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα με ηρεμία να το δούμε πράγματι, τι περιθώρια έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα σύχρονο κεντροαριστερό είτε με την Αχτσιόγλου είτε με τον Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο στρατός των τρολ

Σε πρώτη φάση, τα τρόλ που εύχονται «ψόφους» και πανηγυρίζουν με νεκρούς. Ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικών προδιαγραφών και με ενωτικό πνεύμα, φυσικά δεν μπορεί να σταθεί με έναν στρατό τρολ του διαδικτύου, ο οποίος όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας ένας υπουργός ή ένας βουλευτής αντίπαλος από το κόμμα τους, να του εύχονται να φύγει από τη ζωή. Και ναι, μπορεί τα χείλη να μην είναι επίσημα και να παίζουν με τις λέξεις λέγοντας ότι δεν ξέρουν ή ότι δεν είδαν, αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό πώς λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο επόμενος πρόεδρος λοιπόν, θα πρέπει να τελειώσει οριστικά με αυτές τις τακτικές. Δεν λεω, προφανώς και θα έχει στρατό από ψεύτικους λογαριασμούς, είναι πλέον καθημερινότητα για όλους. Αλλά οι συντονισμένες «επιθέσεις», θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της πολιτικής, με επιχειρήματα σοβαρά, με αποδείξεις, με στοιχεία. Όχι η δολοφονία χαρακτήρων που γίνεται τόσα χρόνια στα ΜΚΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί ο νέος ή η νέα πρόεδρος να το αλλάξει αυτό; Από ό,τι βλέπουμε στον προεκλογικό αγώνα των δύο συνυποψηφίων, μάλλον όχι. Ακόμα και τώρα χρησιμοποιούνται εκατέροθεν οι στρατευμένοι ψεύτικοι λογαριασμοί για χτυπηθούν μεταξύ τους. 

ΣΥΡΙΖΑ και Fake News

Όλόκληρη η πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι στηριγμένη σε Fake News. Είναι το κόμμα που καθιέρωσε με κάθε επισημότητα τον διεθνή αυτό όρο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξήγαγε και πολιτισμό κάνοντας διεθνή όρο την kolotumba βέβαια. Μέχρι και σήμερα, τόσο τα μιντιακά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα Social Media στελεχών, ψεύτικων λογαριασμών κλπ, διακινούν fake news πιο εύκολα από ό,τι αναπνέουν. 

Πόσο δραστικά μπορεί να λειτουργήσει ο νέος ή η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε κι αυτό το φαινόμενο να εξαφανιστεί ή να ελαχιστοποιηθεί έστω σε μερικούς αδαείς που απλά στηρίζουν το κόμμα τους με παρωπίδες χωρίς να έχουν καμία εικόνα της πραγματικότητας; 

Και πάλι δύσκολο, αν κρίνουμε τόσο από τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων, όσο και από την κυβερνητική θητεία της Αχτσιόγλου. Η μεν κατηγόρησε τον δε για συνεργασία με τον Μητσοτάκη (ήμαρτον Παναγία μου) ενώ ο δε μέχρι στιγμής, έχει μία σειρά από υποτίθεται δεδομένα που έχει πει για τον εαυτό του τα οποία αμφισβητούνται. Συν τοις άλλοις, ο κ. Κασσελάκης, σιγά σιγά βγάζοντας τον πολιτικό του εαυτό μπροστά (γιατί αναγκάζεται εκ των πραγμάτων), φαίνεται και ανεπάρκειά του.

ΣΥΡΙΖΑ: Απειρία και έλλειψη γνώσης που φέρνουν πιο εύκολα λάθη

Καταλύτης στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 - 2019, ήταν φυσικά η απειρία του αλλά και η παντελής έλλειψη βάσεων και γνώσεων για το τι πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση. Οι ίδιοι άλλωστε το έχουν παραδεχθεί. Δεν το έχουν αποδεχθεί βέβαια, αλλά τέλος πάντων.

Κι άντε η απειρία κάπως εξισορροπείται. Λίγο να πάρεις μια εικόνα από τους παλιούς, λίγο να έχεις έμπειρους συμβούλους, κάτι κάπως μπορείς φέρεις εις πέρας. Η άγνοια όμως, πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν είναι μόνο η άγνοια του Κασσελάκη που έμαθε απ' έξω τρεις προτάσεις για την εθνική μας γραμμή με την Τουρκία και τις είπε σε ένα βίντεο. Σιγά τώρα να μην πιστέψουμε ότι και από την άλλη πλευρά, η Έφη Αχτσιόγλου έγινε όψιμη πατριώτισσα. Κοινό μυστικό είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα. Όλοι ξέρουμε τι πιστεύουν και με ποιους γνώμονες κινούνται. Και αυτές ειδικά οι θέσεις, δύσκολα μπορούν να συμπλεύσουν με το Εθνικό Συμφέρον. Ακόμα και σήμερα, όλοι ανεξαιρέτως πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών πχ. Πιστεύω αντιλαμβανόμαστε.

ΣΥΡΙΖΑ και Λαϊκισμός

Ένα άλλο κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία μετάλλαξης, είναι φυσικά ο λαϊκισμός, ο οποίος επιδοκιμάστηκε στα χρόνια των μνημονίων και ανταμείφθηκε με το 36% στις εκλογές του 2015, ωστόσο στις εκλογές του 2023 που έχουν αλλάξει τα πράγματα, αποδοκιμάστηκε με 18% απέναντι σε ένα στυγερό 41% της ορθολογικότητας, των επιχειρημάτων και του προγράμματος. 

Γίνεται να νικηθεί ο λαϊκισμός σε ένα κόμμα που στηρίζεται στον λαϊκισμό; Γιατί μην ξεχνάτε και τον όρο «Ριζοσπαστική Αριστερά». Μην μπερδεύεστε με το «προοδευτική συμμαχία», είναι ένα εξτραδάκι στον αγώνα να μαζευτούν οι ψήφοι. Η βάση είναι συγκεκριμένη και την ξέρουμε.

ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας

Τέλος, το κεφάλαιο που πρέπει να μείνει πίσω, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κόσμος πλέον έχει αποδοκιμάσει εντελώς τον κ. Τσίπρα και δεν θέλει να ψηφίσει τίποτα που να του τον θυμίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας, πρέπει χαράξει μια τελείως διαφορετική πορεία από αυτή που χάραξε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας της Μεταπολίτευσης. Και αυτό δεν είναι προσωπική άποψη, είναι τα λόγια των πολιτών. 

Μπορεί ο νέος ή η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να «αποτάξει» από πάνω του/της τον Αλέξη Τσίπρα; Δεν το βλέπω εφικτό, εφόσον και οι δύο ομνύουν στην πολιτική του. Ειδικά ο Κασσελάκης δηλαδή γιατί η Έφη, έχει μια διάθεση απεμπλοκής και χάραξης αυτόνομης πορείας.