Τριήμερος εκλεγείς ο Στέφανος Κασσελάκης και τα προβλήματα στο κόμμα που εκλήθη να διοικήσει είναι ήδη «too much» που λέμε και στην ορεινή Αγία Τριάδα Λειβαδιάς.
«Πονοκέφαλος» Αχτσιόγλου
Εχθές, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε την Αχτσιόγλου για να της προσφέρει επί της ουσίας «γη και ύδωρ» για να κρατήσει τις ισορροπίες στο κόμμα. «Διάλεξε ό,τι θέλεις και θα το έχεις» της είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου δεν αποδέχθηκε την πρόταση, απάντησε αρνητικά, δίνοντας στον κ. Κασσελάκη έναν πραγματικό πονοκέφαλο διαρκείας.
Προφανώς η κ. Αχτσιόγλου δεν δέχθηκε τίποτα, για να μπορεί να κάνει τα πάντα. Συγκέντρωσε το 44% των ψήφων για την προεδρία του κόμματος το οποίο μπορεί να μην της έδωσε την αρχηγία του κόμματος, όμως την καθιστά πανίσχυρο πόλο στην Κουμουνδούρου. Και η ίδια θα κρίνει αν και κατά πόσο θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα συστρατευθεί με τον Stefanos. Και μπορεί πραγματικά το «όραμα» του νέου προέδρου να δείχνει μία μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα τύπου «Democrats» των ΗΠΑ, στο οποίο και να μην συμπεριλαμβάνονται Φίλης, Σκουρλέτης, Σταθάκης και Βίτσας δεν έγινε και κάτι, η Αχτσιόγλου όμως δεν είναι αμελητέα ποσότητα όπως οι υπόλοιποι.
Δύο λοιπόν είναι τα σενάρια για την κα Αχτσιόγλου. Ή φεύγει και σπάει το κόμμα, ή μένει και περνάει πάντα το δικό της, μέχρι τη μέτρηση των ευρωεκλογών, που είναι και η ημέρα ορόσημο για τον επιχειρηματία πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (αν και εφόσον παραμείνει αυτή η ονομασία που χλωμό το βλέπω προσωπικά. Democrats και ριζοσπαστική αριστερά στο όνομα δεν πολυκολλάει).
«Ανανέωση» με Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα
Ένα άλλο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος, είναι φυσικά η «ανανέωση» του κόμματος, η οποία επίσης φυσικά, δεν μπορεί να λογιστεί και να θεωρηθεί σοβαρή με Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα. Ο γρίφος που καλείται να λύσει εδώ ο Κασσελάκης είναι πολυδιάστατος, γιατί οι επιλογές νέων προσώπων, πρέπει να είναι όχι μόνο ανανεωτικές, αλλά ταυτόχρονα και ενωτικές. Και φυσικά, όταν αντικαθίστανται κάποιοι, πρέπει να ενημερώνονται από τον ίδιο τον πρόεδρο και όχι να το μαθαίνουν από τα κανάλια και τα sites. Εμείς είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε τον κόσμο, όχι τα στελέχη για τις θέσεις που παίρνουν ή χάνουν.
Τα συριζαϊκά «Μίντια»
Επιπλέον, εχθές ήρθε το πρώτο χτύπημα από το κομματικό μέσο της Κουμουνδούρου, την «Αυγή». Η παραίτηση του Σπύρου Ραπανάκη, που μεταξύ μας, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, από τη στιγμή της επικράτησης Κασσελάκη έναντι της Αχτσιόγλου την Κυριακή των εκλογών.
Το γεγονός αυτό της παραίτησης, σίγουρα δεν εφησυχάζει τον πρόεδρο του κόμματος. Ο συνάδελφος Σπύρος είχε και τις γνώσεις και την εμπειρία να κάνει τη δουλειά του. Κι εκεί λοιπόν η επιλογή είναι γρίφος, όπως γρίφος είναι και τα οικονομικά του «μαγαζιού» που εδώ και καιρό δεν φαίνεται να είναι και στα καλύτερά τους.
Ο «Γολγοθάς» του συνεδρίου
Στη συνέχεια έχουμε το συνέδριο του κόμματος, το οποίο δεν γνωρίζουμε καν πότε θα γίνει. Το να μη γίνει είναι «out of the table» όπως θα έλεγε και ο Stefanos. Όμως, το πώς θα γίνει και σε τι πνεύμα, είναι άλλη υπόθεση. Τα «μαχαίρια» δεν ακονίζονται απλώς, έχουν βγει για τα καλά. Φίλης, Σταθάκης, Βίτσας, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος, είναι στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης με τον Κασσελάκη και οι 53 αναμένονται με φόρα σε αυτό το συνέδριο. Τη διάσπαση που έρχεται δεν είναι δύσκολο να τη μαντέψεις. Από βουλευτές βέβαια μην περιμένετε να φύγει κανένας. Η καρεκλίτσα είναι γλυκιά. Η μόνη περίπτωση να φύγουν βουλευτές, είναι αν φύγει η ίδια Αχτσιόγλου και την ακολουθήσουν. Αλλιώς, δεν υπάρχει περίπτωση.