Δυστυχώς, το πάθημα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου δεν φαίνεται να έγινε μάθημα σε όλους όσοι επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν στην τοξικότητα και το διχασμό. Και –όλως τυχαίως, άραγε;– προέρχονται από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο: αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αμηχανία στην οποία βρίσκονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύστερα από την εκκωφαντική ήττα στις κάλπες και την έξοδο του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία μπορεί να έχει λειτουργήσει ολίγον τι ανασταλτικά ως προς τις ακραίες εξάρσεις και τοποθετήσεις τους, αλλά τη δουλειά κάνουν άλλοι γι’ αυτούς: τα διάφορα τρολ του Διαδικτύου, που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με την (σκωπτικά) αποκαλούμενη «υπόγα της Κουμουνδούρου». 

Γράφει Έρση Παπαδάκη

Κάποια από αυτά το έκαναν επάξια μάλιστα. Οπως τα τρολ που επιχείρησαν μια άνευ προηγουμένου δολοφονία χαρακτήρα κατά του Θοδωρή Λιβάνιου, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είναι ένα από τα πρόσωπα που ουδέποτε έχει προκαλέσει αντιπάθειες ή γενικότερα έχει οξύνει τα πάθη στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και την έξωθεν καλή μαρτυρία του. Τι έκαναν λοιπόν; Με αφορμή τα λόγια του από το βήμα της Βουλής για τους αδικοχαμένους πιλότους του Canadair που κατέπεσε στην Εύβοια, κατάφεραν και απομόνωσαν μία και μόνη φράση του από τα συνολικά 40 δευτερόλεπτα της τοποθέτησής του για να του αποδώσουν, τάχα, κυνισμό και ανευθυνότητα. Κατάφεραν μάλιστα να «τρεντάρουν» για αρκετή ώρα στο Twitter την αθλιότητά τους και να την υιοθετήσουν αρκετοί επώνυμοι (και ανώνυμοι), έως και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ – με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να τους απαντά βέβαια αποστομωτικά και δη από τον ίδιο δίαυλο, δηλαδή από το Twitter, για τη «μονταζιέρα» τους. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο δεν κυριάρχησε μόνο αυτή η αθλιότητα. Πλημμύρισαν από αντίστοιχα άθλια μηνύματα κατά της κυβέρνησης ή κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, χρεώνοντάς του «την αποκλειστική ευθύνη» για το τραγικό δυστύχημα και την απώλεια των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ολοι έγιναν επαΐοντες επί των αεροπορικών και της αεροναυπηγικής και εξέφρασαν διάφορες εξωφρενικές και μη απόψεις για την ηλικία και την κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών ή ακόμη και τους χειρισμούς των πιλότων που έχασαν τη ζωή τους! Οι ίδιοι άνθρωποι το περασμένο Σαββατοκύριακο ειρωνεύονταν με χυδαίο τρόπο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στη Ρόδο για τη μεγαλύτερη οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης των πυρόπληκτων περιοχών από 20.000 ξένους και μη επισκέπτες και κατοίκους, θαρρείς και περίμεναν με αγωνία να υπάρξουν νεκροί. Οχι για να ολοκληρωθεί η τραγωδία που έχει συντελεστεί με τη φωτιά που καίει το νησί από άκρο σε άκρο, αλλά για να «ισοφαρίσουν» τους νεκρούς του Ματιού, όπως κάποιοι από αυτά τα τρολ ξεδιάντροπα έγραφαν και συνεχίζουν να γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στηλιτεύοντας διαρκώς το 112 και τις επιχειρήσεις εκκένωσης που αποδείχθηκε πλέον πολλάκις ότι σώζουν ζωές. 

Ειρωνείες και ύβρεις 

Κάποιοι το πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα: Απάντησαν με ειρωνείες και ύβρεις στους τουρίστες που διασώθηκαν και εξύμνησαν την επιχείρηση εκκένωσης και τη φιλοξενία των ντόπιων στη Ρόδο. Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρθηκαν στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και όσους άλλους ήρωες ρίχτηκαν στη μάχη κατά της λαίλαπας στο νησί της Ρόδου ή της Κέρκυρας ή όπου αλλού. Με έναν και μοναδικό στόχο: να αποδείξουν, τάχα, την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που έχουν μετατρέψει σε καμίνι ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο. Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία υποφέρουν από τις πυρκαγιές και τεράστιες εκτάσεις καταστρέφονται σε τουριστικές και μη περιοχές, ενώ στη Σικελία αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ακριβώς γιατί οι Αρχές δεν αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο όπως στην Ελλάδα, εκκενώνοντας εγκαίρως τις πληγείσες περιοχές. 

Το πόσο αμετανόητοι είναι όλοι αυτοί, επώνυμα και ανώνυμα τρολ, αποδεικνύεται άλλωστε από τις τελευταίες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη και την επίθεσή του κατά της Εφης Αχτσιόγλου, επειδή είπε το αυτονόητο. Οτι δηλαδή ένα από τα μοιραία λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στοχοποίηση των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης. Με τον «αψύ Κρητικό» να προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει έστω και μόνος του να κατακεραυνώνει τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης – θαρρείς και είχε σταματήσει ποτέ να συμπεριφέρεται με αυτόν τον χυδαίο τρόπο!