Με... επιμέρους κοστολόγηση του προγράμματός του πορεύεται το ΠΑΣΟΚ στις νέες εκλογές. «Θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους», ήταν η... σαφής απάντηση της υποψήφιας του κόμματος, Ελένης Χρονοπούλου, σε ερωτήσεις που δέχτηκε στην ΕΡΤ για το οικονομικό πρόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Η υποψήφια βουλευτής, επιχειρώντας να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως προβλέπει τη μείωση, γενικά και αόριστα, κάποιων φόρων. Όταν της ζητήθηκε επίμονα να προσδιορίσει ποιοι φόροι θα αυξηθούν και ποιοι θα μειωθούν, απάντησε ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».

Με ανάρτησή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Ελένη Χρονοπούλου έκανε λόγο για... σαρδάμ. «Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral @omadaalithias αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε» έγραψε στο Twitter.

Πάντως ο διάλογος της Ελένης Χρονοπούλου με τους δημοσιογράφους Πάνο Αμυρά και Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι χαρακτηριστικός:

- Χρονοπούλου: Το έχουμε κοστολογήσει επιμέρους, απλά αν ξεκινήσω να σας το αναλύω θα χάσουμε χρόνο για τους τηλεθεατές.

- Αμυράς: Επειδή διάβασα το πρόγραμμά σας, έχετε ένα μέτρο που λέει «έκτακτη φορολόγηση κερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων τί έσοδα προσδοκάτε από αυτό το μέτρο και ποιες νοείτε «μεγάλες επιχειρήσεις»;

- Χρονοπούλου: Τα κοστολογημένα μας μέτρα είναι οι συντάξεις, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των φόρων στην εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην υγεία,

- Αμυράς: Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογήσετε; Είδα στο πρόγραμμα σας ότι θα καταργήσετε έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα. Τί εννοείτε;

- Χρονοπούλου: Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ανακατανομή του φορολογικού συστήματος. Δηλαδή αντί να έχουμε σήμερα φόρο κατανάλωσης 60% που πληρώνουν οι μικρομεσαίο , να μπορέσουμε να δώσουμε μία εναλλακτική ώστε ουσιαστικά ανακατανέμοντας τους φόρους να μπορεί το κράτος να μην πιέζει τους πολλούς.

- Αμυράς: Άρα θα αυξήσετε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσετε.

- Χρονοπούλου: Ναι θα αυξήσουμε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσουμε.

- Κουβαράς: Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε, ποιους θα μειώσουν όλοι το λένε, ποιους θα αυξήσετε είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε.

- Χρονοπούλου: Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη.