Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, καταφερόμενος στα στελέχη που αποχώρησαν χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα, με την οποία έκανε «Κούγκι» την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «Κούγκι» τα έκαναν αυτοί που αποχώρησαν, διότι δεν εξελέγη πρόεδρος της αρεσκείας τους, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αιτιάσεις του Νίκου Παππά, ότι ο Τσακαλώτος, ο Φίλης και ο Σκουρλέτης πολέμησαν τον Αλέξη Τσίπρα και ότι ο στόχος τους ήταν να ελέγξουν το κόμμα, ή αλλιώς να φύγουν - όπως και τελικά έγινε. Παράλληλα, είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο, τον οποίο έχει διαφυλάξει μέχρι στιγμής με τη στάση του. Ουσιαστικά λέει ότι πράγματι τα στελέχη των συνιστωσών τον πολέμησαν και ότι η ουδετερότητά του, ήταν στην πραγματικότητα σιωπηρή συναίνεση, ούτως ώστε να πάρει ο Στέφανος Κασσελάκης το κόμμα από τα στελέχη των συνιστωσών, προφανώς για λόγους αντεκδίκησης. Και ακόμη δεν έχουν ανοίξει καν όλα τα στόματα! Θα μάθουμε πολλά, τις επόμενες ημέρες. 

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Γιώργος Κακούσης: «Εσείς γνωρίζατε ότι θα πήγαινε και θα τα έκανε "Κούγκι" με την πρόταση για δημοψήφισμα;»

Νίκος Παππάς: «Δεν τα έκανε "Κούγκι" ο Κασσελάκης. Όποιος λέει τέτοια πράγματα υπερβάλλει, ή έχει άλλου τύπου "ελατήρια". Προσέξτε να δείτε: "Κούγκι" τα έκαναν αυτοί που επιλέξαν να μη δώσουν ούτε μισή μέρα περίοδο χάριτος. "Κούγκι" τα έκαναν και αποχωρήσαν απ' το κόμμα, αυτοί που μιλήσαν για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημέρα που 150.000 αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες πήγαν στις κάλπες για να βγει ο αρχηγός μας. "Κούγκι" τα έκαναν αυτοί που αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο από τις ανάγκες του λαού».

Γιώργος Κακούσης: «Σε όλη αυτήν την περιδίνηση, εσείς που ήσασταν ο άνθρωπος δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα επί μια σειρά ετών. Ήσασταν ο πιο κρίσιμος υπουργός του. Ο πιο έμπιστος συνεργάτης του για ένα πολύ μεγάλο διάστημα μετά -εντάξει, ας μην τα συζητάμε- δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να έχει πει την άποψή του για όλο αυτό; Το δημιούργημά του φυλλοροεί».

Νίκος Παππάς: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα ρόλο ξεχωριστό και ιδιαίτερο και μέχρι στιγμής με τη στάση του, τον έχει διαφυλάξει. Όσοι του επιτίθενται αδικαιολόγητα και με ακραίο τρόπο - οι περισσότεροι απ' αυτούς επέλεξαν να φύγουν από το κόμμα. Αυτό καταμαρτυρά πάρα πολλά. Εξηγεί και συμπεριφορές. Πέρα από τις διαφωνίες που είχαμε στο συνέδριο του 2022, είχαμε προεδρική εκλογή και ήρθαν 150.000 άτομα και ψήφισαν. Και την ίδια στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για "ήττα της Αριστεράς". Σοκαρίστηκα εκείνη την νύχτα, δεν σας το κρύβω. Δεν το είπα δημόσια. Αλλά τώρα κατάλαβα τι εννοούσε».

Γιώργος Κακούσης: «Τι ενοούσε;»

Νίκος Παππάς: «Εννοούσε ότι δεν βγήκε πρόεδρος στο δικό μας κόμμα και θα κάνει δικό του. Τι "ήττα της Αριστεράς"; Με 150.000 άτομα συμμετοχής; Ποια "ήττα της Αριστεράς"; Σε ποιον απευθυνόμαστε; Γιατί πρέπει δυο ημέρες μετά την προεδρική εκλογή, να πρέπει να γίνονται αυτές οι κατεδαφιστικές, ακραίες δηλώσεις;»

Γιώργος Κακούσης: «Να σας πω, πολέμησαν τον Τσίπρα ο Τσακαλώτος, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης;»

Νίκος Παππάς: «Ναι, βεβαίως. Υπήρχε μια πολιτική διαφωνία και μια ακραία κριτική. Υπήρξαν και ισορροπίες που απ' ό,τι φάνηκε δεν ήταν παραγωγικές για το κόμμα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάντα συνθετικός, ήταν πάντα συλλογικός, αλλά φάνηκε ότι εδώ υπήρχαν άλλου τύπου κίνητρα και άλλες προειλημμένες αποφάσεις».

Γιώργος Κακούσης: «Ήθελαν δηλαδή να σπρώξουν τον Αλέξη Τσίπρα προς την έξοδο;»

Νίκος Παππάς: «Όχι, ήθελαν είτε να ελέγξουν τις καταστάσεις, είτε να φύγουν προς την έξοδο. Αυτό αποδείχτηκε».

Γιώργος Κακούσης: «Ή να πάρουν δηλαδή το κόμμα από τον Τσίπρα, ή να πάνε παραδίπλα να φτιάξουν ένα δικό τους».

Νίκος Παππάς: «Αυτό δεν συμβαίνει, κύριε Κακούση; Αυτό έγινε. Δεν μπορεί να συμμετέχω σε μια διαδικασία, να είμαι υποψήφιος πρόεδρος και να λέω "αν κερδίσω, έχει καλώς. Αν δεν κερδίσω, θα πάω παραδίπλα, να κάνω το δικό μου».