Την πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επανακάμψει, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα συνεχίσει έτσι, έκανε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης περιέγραψε ένα ζοφερό μέλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες για τις δημοσκοπήσεις που θα δουν τη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες, σε όλες ο ΣΥΡΙΖΑ κονταροχτυπιέται με το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας έτσι την σταθερά πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στηλίτευσε τον εξωραϊσμό και τον στρουθοκαμηλισμό, στον οποίον επιδίδεται η ηγετική ομάδα Κασσελάκη, όπου προσπαθούν να παρουσιάσουν ως νίκη, την διάσπαση που έλαβε χώρα μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα που τώρα βλέπει τα σχέδιά της να πραγματώνονται, να εκκαθαρίσουν δηλαδή τις συνιστώσες, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, δύσκολα θα μπορέσει να δει με νηφάλια ματιά τα πράγματα και το καθοδικό σπιράλ θα συνεχίσει. Ίσως έως το 3%.


Η δήλωση Παπαδημούλη

Νίκη Λυμπεράκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα, κατά την κρίση σας, θα συνεχίσει να υπάρχει ως κόμμα εξουσίας; Έχει φύγει ο κύριος Τσακαλώτος, το ρεπορτάζ λέει ότι οι αποχωρήσεις δεν θα σταματήσουν εκεί. Ποια είναι η αίσθησή σας; Μπορεί αυτό το κόμμα να πάει συντεταγμένο, ενωμένο και με αξιώσεις έως τις Ευρωεκλογές;»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και για να τα αποφύγουμε, χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πορείας, με την ευθύνη όλων. Αλλά επαναλαμβάνω, όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μετά το 18% του Ιουνίου του 2023, μια καθοδική τροχιά, δυστυχώς. Αυτή αποτυπώθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και νομίζω ότι αυτό το κακό σαββατοκύριακο της κεντρικής επιτροπής, δεν μας βοηθάει να πάμε προς το καλύτερο, προς το χειρότερο πάμε. Και είναι ζημιά όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ζημιά και για την Δημοκρατία στην Ελλάδα, καθώς η παντοκρατορία μιας κυβέρνησης χωρίς δυνατή αντιπολίτευση και ουσιαστικούς ελέγχους, είναι κακό πράγμα για τις ισορροπίες του πολιτικού μας συστήματος».

Νίκη Λυμπεράκη: «Αναρωτιέμαι αν την επόμενη ημέρα, είναι δεδομένη η συστράτευσή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η αγωνία μου για την προοπτική αυτού του χώρου και η σταθερή επιθυμία για ενότητα, θα παραμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλά κακά τα ψέματα, εγώ δεν είμαι καν μέλος της κεντρικής επιτροπής, ολοκληρώνω σε λίγους μήνες την κοινοβουλευτική μου θητεία. Αν δεν υπάρξει αλλαγή ριζική συμπεριφοράς, τρόπου διεύθυνσης, σεβασμού στο καταστατικό, στις συλλογικές λειτουργίες από τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα, μπορεί να έχουμε και χειρότερες εξελίξεις και πρέπει αυτό να αποτραπεί».

Νίκη Λυμπεράκη: «Χειρότερες εξελίξεις, λέγοντας; Τι φαντάζεστε, τι εννοείτε;»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Περαιτέρω καθοδική πορεία, περαιτέρω αποστρατεύσεις. Άκουσα χθες ορισμένες δηλώσεις υπεραισιόδοξες: "μια καινούρια ημέρα", "όλα καλά", "προχωράμε". Είναι λάθος ο εξωραϊσμός και ο στρουθοκαμηλισμός. Αν δεν δούμε κατάματα τη δύσκολη πραγματικότητα και τους κινδύνους, δεν θα πάμε καλύτερα, θα πάμε χειρότερα. Και πρέπει αυτό να αποτραπεί όσο είναι καιρός, γιατί αλλιώς θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων».