«Ο μόνος που βάζει πολιτική ατζέντα είναι ο Μητσοτάκης» παραδέχτηκε ο Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος, σε ερώτηση αν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να κερδίσει τον νυν πρωθυπουργό, απάντησε πως δεν θεωρεί ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, για να αναρωτηθεί στη συνέχεια: «Αλλά και αν τον κερδίσει τι θα προσφέρει στη χώρα;».

Προηγουμένως είχε απαξιώσει τον πολιτικό λόγο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «και ένα παιδί 7 χρονών τα λέει αυτά», για να προσθέσει ότι «και η ρηχότητα πολιτική άποψη είναι». Εκτίμησε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης θα μείνει με μια μικρή ομάδα με λειψές ως καθόλου οργανώσεις και μια αντίληψη περί κόμματος πολύ βολική και που ταιριάζει στον 19ο αιώνα. Αρχηγικά κόμματα χωρίς δομή αλλά μόνο με αρχηγό δεν υπάρχουν πια».

Ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε ότι στον λόγο του Στέφανου Κασσελάκη υπάρχει μια δεξιά αντίληψη, όπως και η αντίληψη ότι πολιτική είναι να μιλάς με χονδροειδή τρόπο. Σχολιάζοντας τα όσα είπε στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή είπε ότι είναι «στην περιοχή του γελοίου αυτά που είπε για την 5η φάλαγγα. Δεν ήταν στην Ελλάδα, δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουμε αν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, και έρχεται και λέει πράγματα που δεν ξέρει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα κάποιος του τα είπε».

Αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις του μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι πώς θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο και πώς θα το βάλουμε μπροστά», εννοώντας έναν νέο πολιτικό φορέα. Ξεκαθάρισε ότι «δεν έχω ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετακινήθηκε, είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει εγώ να υποταχθώ σε αυτό; Καθαρά και όμορφα λέω, εγώ δεν μπορώ».

Σε ερώτηση αν θα φύγουν κι άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σε όλη την Ελλάδα φεύγει κόσμος από τις οργανώσεις και εκτίμησε πως θα φύγουν στελέχη και από την Κεντρική Επιτροπή.  Διατύπωσε δε την ευχή να συναντηθούν με την Έφη Αχτσιόγλου. Για όσους έφυγαν από την Κουμουνδούρου είπε ότι αυτό δείχνει θάρρος. «Δεν πάμε σε κάτι άγνωστο, πάμε στη συνάντηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και τη διαμόρφωση ενός πολιτικού χώρου που θα διαμορφώνει τις εξελίξεις».

Αναφορικά με το ΜΕΡΑ 25 εξήγησε πως αναγνώρισε ότι είναι στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Αν υπάρχει μια συλλογική ηγεσία και όχι ο στρατηλάτης ηγέτης μπορεί να συναντηθούμε», ανέφερε.