Το «Όχι» σε όλα, ο λαϊκισμός και η καταστροφολογία, οι γραμμές που ο Αλέξης Τσίπρας χάραξε ως πολιτική τακτική, παραμένουν οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στην ίδια λογική. Αποτυπώθηκε στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες και επιβεβαιώθηκε με τη στάση της Κουμουνδούρου στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει ότι η παράταξη παραμένει αδιόρθωτη και όμηρος ενός κακού παρελθόντος. Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα για το κόμμα σας, ανασύρετε τα ίδια που έλεγε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως πλέον απουσιάζει».

Και συνέχισε: «Εκείνα τα επιχειρήματα έχουν πλήρως αποδομηθεί. Θα ήθελα πολύ να ακούσω και τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Να δούμε αν συμφωνούν με τις απόψεις του κ.Τσίπρα. Να αφουγκραστείτε αυτή τη φωνή των συμπολιτών μας από το εξωτερικό και να μην κρύβεστε πίσω από φτηνές δικαιολογίες. Θα ήταν πολύ καλό αν έστω και με καθυστέρηση αλλάζατε της στάση σας».

Είναι αυτό ακριβώς που ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όμηρος του Αλέξη Τσίπρα. Ουδείς τολμά να ξεφύγει έστω και λίγο από τις γραμμές που είχε χαράξει. Η προσωρινή του ηγεσία ακολουθεί κατά γράμμα τα όσα έγιναν πριν τις εκλογές, ενώ οι υποψήφιοι διάδοχοι αφήνουν κάποιες αιχμές αλλά αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά στον αρχηγό τους, στα λάθη και τις παραλείψεις του.

Ο φόβος να βρουν απέναντί τους τον Αλέξη Τσίπρα καθιστά απαγορευτικές τυχόν αποστάσεις από το… έργο του. Οι αναφορές τους είναι επιδερμικές σε σημείο που να μην τον προκαλούν. Ο ίδιος άλλωστε έχει σκοπό να εμφανιστεί στο συνέδριο και να μιλήσει προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις, κυρίως όμως να αποσαφηνίσει πως βλέπει την επόμενη ημέρα και τον διάδοχό του.

Τα όσα υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων χαρακτηριστικά. Τα όσα καταγγέλλουν αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις φωτιές επίσης. Αν κάποιος ξεπεράσει τη διαφορετική χροιά στη φωνή και τους χαμηλότερους τόνους, επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προσωρινός επικεφαλής του, δείχνουν να βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εύλογα αναρωτήθηκε για τη θέση των υποψήφιων διαδόχων, που έχουν αφήσει μπροστά τον Φάμελλο και αυτή επιχειρούν με γενικόλογες αναφορές να φανούν αρεστοί στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που έχει παραμείνει και το οποίο σε ποσοστό 21% εκτιμά ότι κανένας από τους τέσσερις δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές κόντρα στον σημερινό πρωθυπουργό.

Το… αποτύπωμα του Αλέξη Τσίπρα είναι βαθύ. Ακόμη και από τις ΗΠΑ όπου κάνει διακοπές στα λημέρια του καπιταλισμού, δείχνει να καθοδηγεί τη γραμμή του κόμματος και να ποδηγετεί τον κομματικό μηχανισμό σε μια λογική λαϊκίστικη και καταστροφολαγνική, την ίδια που οδήγησε στην πανωλεθρία των εθνικών εκλογών.