Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, τον αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση του κόμματος και παραιτημένο πια από την Πολιτική Γραμματεία Χρήστο Σπίρτζη να ετοιμάζεται για μπάνια, η Κουμουνδούρου θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για τα πρόσωπα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ 

Η δύσκολη κατάσταση στο κόμμα έχει να κάνει με την τέλεια διάλυση που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα. Ολοι ασχολούνται πια με το εσωκομματικό σκηνικό και τους υποψηφίους για την προεδρία, καθιστώντας άκαιρη κάθε προσπάθεια για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. 

Ενδεχομένως να βγουν κάποια πρόσωπα για τις περιφέρειες και τους δήμους τις επόμενες ήμερες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι ανακοινώσεις για... αργότερα.  

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον Δήμο της Αθήνας, όπου –θεωρητικά τουλάχιστον– «παίζει» ακόμα το όνομα του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, παρά το μεγαλειώδες «άδειασμα» του τελευταίου προς τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Για την Περιφέρεια Αττικής το δίλημμα είναι Ιωακειμίδης ή Σγουρός, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Υπάρχουν σκέψεις να κατέβουν ως υποψήφιοι στελέχη που απέτυχαν να εκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές, αλλά κι εκεί το ενδιαφέρον δείχνει να είναι εξαιρετικά περιορισμένο. 

Πιεστικοί χρόνοι 

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει, ο Αύγουστος πλησιάζει και έως τα τέλη του μήνα η Κουμουνδούρου θα πρέπει να έχει πάρει τις αποφάσεις της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέλος Αυγούστου κλείνουν οι συνδυασμοί και των υποψήφιων δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων και ακόμα το κόμμα δεν έχει εξετάσει το ενδιαφέρον που έχουν διατυπώσει τα διάφορα πρόσωπα. 

Αλλωστε, υπάρχει και ένα διαδικαστικό θέμα, αφού μετά την παραίτηση Σπίρτζη, ο τελευταίος πήρε μαζί του όλες τις επαφές και τις σημειώσεις του, κάτι που κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει πρόσωπο που θα πάρει το ρίσκο να επικοινωνήσει, ουσιαστικά, με την απογοητευμένη «κινούμενη βόμβα» Σπίρτζη για να ζητήσει πληροφορίες και βοήθεια. 

Το πιο πιθανό είναι να υποστηρίξουν από την Κουμουνδούρου τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης, παρότι δεν συμφωνεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, τον Απόστολο Γκλέτσο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμαρχο Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής, παρότι τα ποσοστά που συγκεντρώνει σε τελευταία μέτρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι άκρως απογοητευτικά για την επιρροή του, αφού εμφανίζεται σχεδόν με νταμπλ σκορ πίσω από τον Γιάννη Σγουρό, με πρώτον μακράν τον Γιώργο Πατούλη. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έστειλε αρμοδίως μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στο μέτωπο των δημάρχων, αγώνα να επανεκλεγούν θα δώσουν οι δήμαρχοι Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης καθώς και κάποιοι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, όπως η δήμαρχος Αϊ-Στράτη Μαρία Κακαλή. 

Πονοκέφαλοι δελφίνων 

Στην μάχη των υποψήφιων προέδρων, οι τελευταίες ώρες ανήκαν στον Νίκο Παππά, ο οποίος μίλησε για μια ακόμα φορά για την Κεντροαριστερά. 

«Χάσαμε σχεδόν τη μισή μας εκλογική δύναμη και αυτή η απώλεια αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματα, τα οποία μπορούμε μεταξύ μας να τα λέμε μετριοπαθή, κεντρώα, κεντροαριστερά, τα οποία για δέκα χρόνια ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Νίκος Παππάς εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε: «Το μείζον ζήτημα είναι πώς προσεγγίζεις αυτόν τον κόσμο ξανά». 

Δύο συνεντεύξεις κορυφαίων παραγόντων της εσωκομματικής «Ομπρέλας» προγραμματίζονται ήδη και θα ξενίσουν για το βαθμό κριτικής στον τέως… ηγέτη ο οποίος με το μόνο που ασχολείται σε προτεραιότητα πια είναι το οικογενειακό του ταξίδι και όχι μόνο στην Αμερική στις αρχές Αυγούστου. 

Στο θέμα της τηλεμαχίας των υποψήφιων προέδρων θα γίνει μια συνάντηση εκπρόσωπων από την προσεχή Δευτέρα για να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία και κατόπιν να βρεθούν ανάλογες ημερομηνίες. 

Επιτακτικό για το κόμμα πια είναι το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ηδη ανακοινώνονται σε συνεργάτες ότι τελειώνει η επαγγελματική σχέση, ενώ εφιαλτικό για τους λογιστές είναι το θέμα με τις δαπάνες των τελευταίων διπλών εκλογών. 

Οι ιθύνοντες της Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν και μια σειρά πολυδάπανων κινήσεων για την εκλογή του νέου προέδρου, ενώ ήδη υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τους κωδικούς που αφορούν στα λειτουργικά έξοδα των κορυφαίων κομματικών οργάνων, όπως η Πολιτική Γραμματεία, το διαρκές συνέδριο κ.λπ. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο αριθμός των μελών που για την ώρα προβλέπεται ότι θα ψηφίσει τον νέο πρόεδρο είναι αποκαρδιωτικός για τον πάλαι ποτέ κραταιό ΣΥΡΙΖΑ που είχε κυβερνήσει για πέντε χρόνια αυτόν τον τόπο.