Με εξαπτέρυγα τα πιο γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Εφη Αχτσιόγλου προχωράει σε μια πιο αισιόδοξη βάση ώστε να είναι η επόμενη αρχηγός του κόμματος.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Τα στελέχη που επηρεάζουν πολλούς είναι μαζί της, όπως π.χ. η Ελενα Ακρίτα, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος ήταν ο μέντορας του Αλέξη Τσίπρα και ελέγχει το ακαδημαϊκό κατεστημένο του κόμματος.
Πίσω από τον υπεύθυνο του think tank Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υπάρχει ο Δημήτρης Μάρης, γνωστός εκδότης στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και στο διαδικτυακό στοίχημα. Ο Μάρης ήταν στενός συνομιλητής του Τσίπρα επενδύοντας πάνω του, προσπαθώντας να χτίσει έναν μεγάλο όμιλο ΜΜΕ, πράγμα που δεν κατάφερε, παρά τις επισκέψεις του... ηγέτη στο σπίτι του στο Μετς. Ο Μάρης, βλέποντας την δυναμική που αναπτύσσει η Αχτσιόγλου, κινείται υπέρ της υποψηφιότητάς της, βάζοντας τον Γαβριήλ δίπλα της για να τη στηρίξει.
Εκτός από τον Μάρη, ο οποίος λειτουργεί πάντα κοιτάζοντας και τα συμφέροντά του –είναι λογικό–, υπάρχουν και άλλα ΜΜΕ που βλέπουν θετικά την περίπτωση της Αχτσιόγλου. Τέτοια εκδοτικά κέντρα που τοποθετήθηκαν απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά εξαϋλώθηκε, είναι για παράδειγμα η περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη με το Open TV και το ethnos.gr.
Οι γνωρίζοντες τα σημεία βλέπουν ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών» στα άρθρα της υπερασπίζεται αρκετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ουσιαστικά σε κεντρικό άρθρο της πρόσφατα αποδόμησε τον Νίκο Παππά για την φράση του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τους πάντες για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ». Υπερασπίζεται όμως όλες τις θέσεις της αριστερής τάσης, χωρίς, ωστόσο, να παίρνει θέση κατά της Αχτσιόγλου. Στο τελευταίο της φύλλο, πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι βήμα διαλόγου για την Αριστερά και είχε και συνέντευξη του Παππά.
Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της εφημερίδας «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη στην υπόθεση διαδοχής του Τσίπρα. Το «Documentο» θέλησε να στηρίξει τον Διονύση Τεμπονέρα, ως αντι-Τσίπρα, όμως εκείνος δεν αποφάσισε να κατέβει. Πάντως, υποστηρίζει τις πιο αντισυστημικές περιπτώσεις, όπως τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο είναι διαχρονικά φίλος ο Βαξεβάνης, και δευτερευόντως τον Παππά.
Ψήφος στην Εφη
Πρόσφατα ο Πολάκης έβαλε «φωτιά στα τόπια» όταν επιτέθηκε κατά της «Αυγής» και του διευθυντή της Σπύρου Ραπανάκη, επειδή υπερασπίστηκε την Αχτσιόγλου σχετικά με μία σεξιστική επίθεση που δέχτηκε από τον αψύ Σφακιανό. Αν συνθέσουμε το παζλ, η «Αυγή» στηρίζει περισσότερο την προοπτική της Αχτσιόγλου. Αυτό εξηγείται διότι η «Αυγή» περιμένει μια στέρεη ηγεσία, που έχει σχέση με το πρότερο κομματικό καθεστώς της Κουμουνδούρου, προκειμένου να επιβιώσει και αυτή και ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ Στο Κόκκινο.
Ο διαδικτυακός ιστότοπος The Faq είναι ξεκάθαρα υπέρ των προεδρικών παραδοσιακά, και στην προκειμένη περίπτωση υπέρ του Παππά.
Ακόμη, υπάρχει ένας ολόκληρος ενημερωτικός τομέας, που έχει σχέση με το Διαδίκτυο, το οποίο βέβαια δεν αφορά την κοινωνία, αλλά έχει παρέμβαση, κυρίως στο Twitter, στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Λογαριασμοί που δεν σχετίζονται με τα γνωστά trolls της Κουμουνδούρου, αλλά έχουν επώνυμη παρουσία, τα περισσότερα τηρούν στάση αναμονής για να αποκρυπτογραφήσουν ένα μήνυμα του... ηγέτη ο οποίος παραθερίζει στο Σούνιο. Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς μετά βίας κρατιούνται για μην πάρουν θέση με την Αχτσιογλου.
Τέλος, το σύνολο σχεδόν των συστημικών ΜΜΕ παίζουν για τους δικούς τους λόγους το παιχνίδι της Αχτσιόγλου. Αν και είναι το φαβορί στη συγκεκριμένη μάχη, θεωρούν ότι είναι ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να απειλήσει στο ελάχιστο την παντοκρατορία στο εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Πολλά από τα λεγόμενα συστημένα ΜΜΕ βλέπουν τη μη συμμετοχή Πολάκη με «κακό μάτι», αφού η μη παρουσία του για την ώρα στερεί από μια σειρά παρεμβάσεων, που πάντα προβάλλονταν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ευκαιρίες για δωρεάν... τηλεοπτικό χρόνο. Ακόμα και σε μιντιακό επίπεδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των 47 βουλευτών, οδεύει προς την κατεύθυνση ενός μικρού κόμματος, που οι όποιες παρεμβάσεις του πρέπει να συνδυαστούν με τα θέματα της επικαιρότητας για να προβληθούν.
Για την φιλοξενία της τηλεμαχίας τις τελευταίες ώρες υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες για τον δίαυλο που θα τη μεταδώσει, αφού από τα πανελλαδικά κανάλια, εκτός ΕΡΤ, δεν υπήρξε βούληση να συνδράμουν στην προεκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου αρχηγού.
Τέλος, η γνωστή χαίνουσα πληγή με τα κομματικά ΜΜΕ παραμένει, αφού τα ελάχιστα χρήματα που υπάρχουν πλέον στα κομματικά ταμεία καθιστούν αμφίβολη την ύπαρξή τους με τη σημερινή μορφή στο μέλλον.