Στον «κουβά» πήγε η πρόταση για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία εκλογής νέου αρχηγού και… φίλων του κόμματος, αφού οι τέσσερις υποψήφιοι -Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας- που συναντήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι αποφάσισαν να διεξαχθεί η διαδικασία όπως έγινε και με την τελευταία επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα βέβαια είναι πού θα βρεθούν τα… μέλη.

Η αγωνία των υποψηφίων είναι μεγάλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο φόβος μιας χαμηλής προσέλευσης στις εκλογικές διαδικασίες ταλανίζει τα στελέχη της Κουμουνδούρου και τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών. Η απόφαση να ξεκινήσει νέα εκστρατεία εγγραφής μελών ελήφθη, αλλά -όπως καλά γνωρίζουν- ακόμη και επί Αλέξη Τσίπρα χρειάστηκε να έρθει η ημέρα των εκλογών για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή και κυρίως η αύξηση των μελών του κόμματος.

Και αυτό έγινε σε μια περίοδο που ναι μεν οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλες διαφορές με το κυβερνών κόμμα, σε βάρος πάντα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπήρχε η ελπίδα της… ανατροπής. Το αφήγημα των πλασματικών δημοσκοπήσεων, του βωβού κύματος, της κακιάς Δεξιάς ήταν στο τραπέζι. Και υπήρχε, να μην το παραγνωρίζουμε, και ένα πρόσωπο (ακόμη και αν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος) που έκανε γκελ σε έναν κόσμο. Υπήρχε και ένα προηγούμενο: αυτό του 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σχεδόν 32% και παρέμεινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός, ενώ το κλίμα επιστροφής του ακόμη και με ένα άλλο κόμμα, που δημιουργείται, πλήττει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί σήμερα περίπου 170.000 μέλη με τα 110.000 εξ αυτών να έχουν εγγραφεί πριν από την τελευταία εκλογική διαδικασία ανάδειξης (δηλαδή, επαναβεβαίωσης) του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν την πρώτη διαδικασία εκλογής από τη βάση είχαν ψηφίσει περίπου 150.000. Δηλαδή και πάλι κάποιοι από τα παλαιότερα μέλη δεν είχαν πάει να ψηφίσουν.

Το θέμα είναι πόσοι θα πάνε τώρα. Θα υπάρξουν νέες εγγραφές; Και πόσα από τα 170.000 μέλη είναι ενεργά; Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν την Κουμουνδούρου. Κυρίως όμως το ενδεχόμενο ο αριθμός να είναι τέτοιος που να προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα του νέου αρχηγού αντί να αποτελέσει έναυσμα για μια νέα αρχή. Να χαθούν δηλαδή οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από ανάλογες διαδικασίες.

Υγ.: Λογικά δεν τίθεται και θέμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Διότι αν τίθεται, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους έχει αντιδράσεις σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για ανάδειξη προεδρείων συνδικαλιστικών οργανώσεων ή για τη διεξαγωγή εκλογών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.