Ως υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου ίσως αισθάνεται υποχρεωμένη να επιτεθεί με όποιον τρόπο μπορεί στην κυβέρνηση, ακόμα κι αν αυτός δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα. Αυτό άκριβως έκανε σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 91,4» της Θεσσαλονίκης μιλώντας για τις φωτιές των τελευταίων ημερών και για τον θάνατο των δύο πιλότων στην Κάρυστο. 

Αφού ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου τους -κάτι που ούτως ή άλλως θα γίνει- επανέλαβε το γνωστό αφήγημα περί παλιών και μη συντηρημένων πυροσβεστικών αεροσκαφών και της κλιματικής αλλαγής ως απλώς μια δικαιολογία και όχι αιτία για τη σφοδρότητα των πυρκαγιών. «Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης παραδεχόταν ότι επιχειρούν με πτητικά μέσα τα οποία είναι παλιά και δεν είναι καλά συντηρημένα» είπε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση για δικαιολογία, για να πετάξει από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη. Η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία, είναι ο λόγος για να δρα μία κυβέρνηση. Απαιτούνται μέτρα πρόληψης, ετοιμότητα, σχέδιο και επιχειρησιακή επάρκεια σε μέσα και προσωπικό, τίποτα από αυτά δεν υπήρξε από την κυβέρνηση της ΝΔ». 

Η αλήθεια είναι ότι η τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου δεν εκπλήσσει. Η κάποτε στενή συνεργάτις του Αλέξη Τσίπρα, η οποία, όπως παραδέχτηκε μετεκλογικά, ανήκε σε αυτούς που δεν είχαν κατανοήσει τις ανάγκες της κοινωνίας, επιμένει στην ίδια πολιτική νοοτροπία της στείρας καταγγελίας που οδήγησε το κόμμα της κάτω από το 20%.