Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα και ο διεθνής Τύπος δείχνουν την κλιματική κρίση ως την υπ' αριθμόν ένα υπεύθυνη για τις καταστροφικές φωτιές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, η Έφη Αχτσιόγλου λέει ότι είναι απλώς «δικαιολογία και άλλοθι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να κρύψει τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζει επάξια την ίδια τακτική τις αντιπολίτευσης με κορώνες και όχι με επιχειρήματα που έχουμε συνηθίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άκου 99,6» της Βέροιας, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για έλλειψη στοιχειώδους επιχειρησιακής ετοιμότητας και επάρκειας στην εμπόλεμη ζώνη, όπως τη χαρακτήρισε, της Νέας Αγχιάλου. Δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει, ωστόσο, πώς η εκκένωση της κωμόπολης έγινε αποτελεσματικά χωρίς να κινδυνεύσουν οι κάτοικοι της, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως στις εμπόλεμες ζώνες. «Είναι προκλητικό να ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να επικαλείται την κλιματική κρίση ως δικαιολογία και ως άλλοθι για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα σε επίπεδο πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας για πάνω από 4 χρόνια που κυβερνάει» είπε.

Η κ. Αχτσιόγλου δεν απέφυγε ούτε τα fake news όταν είπε ότι «αφέθηκε ο κρατικός μηχανισμός χωρίς την αναγκαία προετοιμασία και χωρίς την αναγκαία επάρκεια σε προσωπικό και σε μέσα», τη στιγμή που είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η σημαντική αύξηση τόσο του αριθμού των εναέριων μέσων όσο και του προσωπικού την τελευταία τετραετία.