Μπορεί οι ρυθμοί της προεκλογικής δραστηριότητας στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μειωθεί λόγω της επικαιρότητας με τις πυρκαγιές, όμως όλοι είναι με το «όπλο παρά πόδα» και παρατηρούν τα σημεία. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαβλέπουν παρεμβάσεις συμφερόντων στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Πρώτος το είχε υπονοήσει, χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα, ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο θόρυβος γίνεται γύρω από την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, κάτι απόλυτα λογικό, αφού δείχνει να προηγείται με μεγάλη διαφορά. 

Τηλεοπτικός σταθμός τις τελευταίες ημέρες μιλάει για την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, η οποία «είναι η μόνη που μπορεί να σηκώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μεγάλη καθίζηση που έχει υποστεί». Δίπλα στην Αχτσιόγλου οι λεγόμενοι υποστηρικτές, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Νίκος Μαραντζίδης, ετοιμάζουν την εικόνα της για την επόμενη μέρα. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, προετοιμάζονται ήδη και αφιερώματα στον Τύπο και στα ποικίλης ύλης περιοδικά για την πρώτη γυναίκα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι λογικό η Εφη Αχτσιόγλου να τρέφει ελπίδες για διατήρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και αντεπίθεση στις ευρωεκλογές. 

Τις τελευταίες ώρες υπήρξε μια αναστάτωση μεταξύ των υποψηφίων και των συνεργατών τους με αφορμή ένα δημοσίευμα που μίλαγε για την επομένη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το δημοσίευμα έλεγε μεταξύ άλλων ότι «η Εφη Αχτσιόγλου, αν εκλεγεί, θα διαγράψει τα προφανή βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλα από τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη. Ο ένας είναι καταδικασμένος 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο και τώρα θεωρεί ότι είναι και πολιτικός ήρωας σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου… Ο δεύτερος έχει κάνει πολύ κακό στον ΣΥΡΙΖΑ με τις συνεχείς επιθέσεις του σε θεσμούς, ΜΜΕ». «Ο λόγος του» –συνέχιζε το δημοσίευμα– «είναι τοξικός, που διώχνει τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους, και είναι αρεστός μόνο σε ακραίους αντισυστημικούς. Ούτως ή άλλως, ο λόγος που βάζει υποψηφιότητα ο Νίκος Παππάς είναι για να δείξει ότι διαθέτει δύναμη στο κόμμα. Ουσιαστικά “εκβιάζει” για να μην τεθεί ποτέ θέμα διαγραφής». 

Ο καθένας κρίνεται από τα γραφόμενά του, όταν όμως στα ρεπορτάζ αυτά φέρεται να εμπλέκεται πρόσωπο από μικρή εφημερίδα της Αριστεράς που έχει σχέση και με υποψήφιο πρόεδρο, τότε τα πράγματα αποκτούν άλλη αξία και όλοι ψάχνουν να δουν αν υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις. 

Αναστάτωση υπήρξε στην Κουμουνδούρου και για τις πληροφορίες που θέλουν «στενό συνεργάτη κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος στη διάρκεια διακυβέρνησης Τσίπρα είχε αναλάβει νευραλγικό πόστο– να έχει σχέση με τα στημένα παιχνίδια που διερευνά η Δικαιοσύνη». 

Σε πλήρη δράση 

Η Έφη Αχτσιόγλου με τη βοήθεια της Λούκας Κατσέλη –η οποία βρίσκεται στο πλάι της– έχει έρθει σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους της αγοράς, αλλά και εργοδότες σε μεγάλους κλάδους, καθώς και με όλο το σύστημα της παραγωγής και τους συνδικαλιστές. 

Φαίνεται επίσης να τα έχει βρει με τους πασοκογενείς, γι’ αυτό άλλωστε τη στηρίζουν Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά στην πορεία προς τις εκλογές έχουν αποφασίσει να τη στηρίξουν πιο δυναμικά και τα «καλά χαρτιά» των προεδρικών (Όλγα Γεροβασίλη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Καραμέρος κ.ά.).  

Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι υπόλοιποι υποψήφιοι και κυρίως η πλευρά του Νίκου Παππά θα αρχίσει να διερευνά αν πίσω από τις κινήσεις των προεδρικών προς την Αχτσιόγλου βρίσκεται «νεύμα» του… ηγέτη που παραθερίζει στο Σούνιο και ετοιμάζεται για τις διακοπές του στις ΗΠΑ. Παρότι οι πληροφορίες από την πλευρά Τσίπρα λένε ότι δεν εμπλέκεται στη διαδικασία, η πλευρά Παππά μπορεί να διαβάσει τα σημεία και να ερμηνεύσει κινήσεις. 

Αλλωστε, μετά το συνέδριο, στην εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ο ίδιος μηχανισμός στο κόμμα που ισχυροποίησε το προεδρικό μπλοκ και εξώθησε στο 25% την εσωκομματική αντιπολίτευση. Αν η πλευρά Παππά διαπιστώσει ότι ο Τσίπρας από το παρασκήνιο «ελέγχει» τις εξελίξεις, τα πράγματα μπορεί να λάβουν άσχημη τροπή για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά την «κινούμενη βόμβα» Σπίρτζη πιθανά να υπάρξουν και άλλες «κινούμενες βόμβες» προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης και της υστεροφημίας του… ηγέτη. Αλλωστε τα στόματα ανοίγουν πιο εύκολα πια, από όλους, για σειρά επιλογών του Τσίπρα που καταβαράθρωσαν το κόμμα και το έστειλαν στον πολιτικό Καιάδα της Μεταπολίτευσης…