Παρέμβαση της Δικαιοσύνης αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες για τη διερεύνηση του τεράστιου θέματος με τα κονδύλια των 120 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν σε οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό οικοπέδων από εύφλεκτα υλικά.

Τα κονδύλια αυτά εξαφανίστηκαν έμμεσα και μόνο ελάχιστοι δήμοι προσκόμισαν συμβάσεις και τιμολόγια όταν τους ζητήθηκε. Είναι κοινό μυστικό ότι τα κονδύλια αυτά οι περισσότεροι δήμοι δεν τα χρησιμοποιούν για έργα πυροπροστασίας. Αλλωστε αυτό προκύπτει και από τιμολόγια, τα οποία κάποιοι δήμοι παρέδωσαν αρμοδίως.

Πρόκειται για γενικές συμβάσεις για να δικαιολογηθούν τα κονδύλια. Υπάρχει βέβαια και το θέμα για το οποίο διαμαρτύρονται οι δήμοι, που αφορά στα ελλιπή κονδύλια που λαμβάνουν για την αντιπυρική προστασία, την ώρα μάλιστα που κάποιοι από αυτούς έχουν πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση με μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή τους.

Πάντως τον Σεπτέμβριο κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο που θα ελέγχει τα διάφορα κονδύλια που πηγαίνουν στους δήμους. Από την κυβέρνηση θέλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν άμεση πρόσβαση στις όποιες κινήσεις των ΟΤΑ. Βέβαια θα ξεκινήσει πριν ένας διεξοδικός διάλογος με την ΚΕΔΕ, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι θέσεις των δημάρχων που γνωρίζουν το πρόβλημα εκ των έσω.