Στο λεπτό θα εντοπίζει τη φωτιά στο Σέιχ Σου το ραντάρ που τοποθετείται στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και είναι το πρώτο αυτού του είδους που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα. Το ραντάρ θα ανιχνεύει τον καπνό από το παραμικρό περιστατικό πυρκαγιάς σε όλη την επιφάνεια του δάσους που «αγγίζει» τα τριάντα χιλιάδες στρέμματα ενώ άμεσα θα δίνει σήμα συναγερμού σε οθόνη που θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, μέσω του συστήματος, θα προσδιορίζεται η βέλτιστη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στην εστία της φωτιάς.
«Το ραντάρ έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τον καπνό σε ελάχιστο χρόνο από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Αυτό σημαίνει ότι αν σπεύσουμε γρήγορα στο σημείο αυτό, η φωτιά μπορεί να σβήσει με ένα ποτήρι νερό ενώ όσο περνά ο χρόνος και η φωτιά εξαπλώνεται τόσο δυσκολότερο γίνεται το έργο της πυρόσβεσης» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι στα υψηλότερα σημεία του περιαστικού δάσους τοποθετήθηκαν δύο πυλώνες ενώ στον έναν από αυτούς εγκαταστάθηκε και το σύστημα. Αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η εγκατάσταση του συστήματος στον δεύτερο πυλώνα ενώ ένα τρίτο θα εγκατασταθεί σε τρέιλερ που θα μεταφέρεται, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, σε άλλα σημεία του Σέιχ Σου. Προς το παρόν πραγματοποιούνται πιλοτικές δοκιμές ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η σύνδεση του συστήματος με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να ηλεκτροδοτείται απρόσκοπτα. «Θεωρούμε ότι εντός του Αυγούστου το σύστημα θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τουλάχιστον σε πρώτη φάση γιατί καθώς η οριστική παραλαβή προβλέπεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο» προσθέτει ο κ. Στεργιάδης.
Σημειώνει ακόμη ότι με τη λειτουργία του συστήματος, κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα είναι εφικτή η έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για ενδεχόμενη πυρκαγιά, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. «Σήμερα, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς, κινητοποιούνται οι εθελοντές, η αστυνομία, η πυροσβεστική, δυνάμεις του στρατού και του δασαρχείου, δήμοι και πολίτες ώστε να επιτηρούν την περιοχή. Με το ραντάρ θα έχουμε «μάτια» στο δάσος ανά πάσα στιγμή και εφόσον λειτουργήσει σωστά, θα εγκατασταθεί και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα σε πευκοδάση που κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές, στη Χαλκιδική και την Πιερία» τονίζει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο μηχανικός της εταιρείας Raymetrics, που κατασκευάζει το ραντάρ και project manager του έργου Θάνος Γαβρίλης, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η διαφορά του εν λόγω συστήματος από τα άλλα είναι ότι δεν έχει απλώς κάμερες αλλά «στέλνει» ακτίνες laser «που ανιχνεύουν τα μικροσωματίδια του καπνού. Οι ακτίνες αντανακλώνται, γυρνούν πίσω και ανάλογα με την πορεία τους, μπορεί να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάπου φωτιά». Επιπλέον το σύστημα λειτουργεί με ακτίνα πέντε χιλιομέτρων (ενώ τα περισσότερα ραντάρ μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει φωτιά σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων και με ποσοστό επιτυχίας ανίχνευσης μόλις 50%).