Για τις φωτιές που καίνε πολλές περιοχές στην Ελλάδα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υλοποιήθηκε η δέσμευση του 2019 για να μπει προτεραιότητα στην πολιτική προστασία. Τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει πλέον το δικό της υπουργείο και επισήμανε ότι το παλιό της κτήριο θα ήταν το πρώτο που θα έπεφτε σε περίπτωση σεισμού. Είπε ότι είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που θέλουν να επισκεφθούν το Συντονιστικό Κέντρο την ώρα που γίνεται η προσπάθεια κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς για να διαπιστώσει την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης. 

Μιλώντας για το 112 είπε ότι οι Βρετανοί που βρίσκονταν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το μήνυμα που έλαβαν για εκκένωση γιατί οι ίδιοι δεν έχουν κάτι τέτοιο στην πατρίδα τους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς και στην αύξηση του αριθμού των εναέριων μέσων που ενοικιάζονται. «Η χώρα έχει νοικιάσει 10 Ericsson. Έχει τα 10 από τα 35 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο». 

Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα δεν γίνεται παραγωγή Canadair και δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε το νέο μοντέλο πριν από το 2026, με κονδύλια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ας είμαστε πιο προσεκτικοί στην κριτική μας εξ' αποστάσεως όταν δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες στο πεδίο» σχολίασε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η δασοκάλυψη στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ότι πριν από 50 χρόνια γιατί δασώθηκαν οι αγροί λόγω της εγκατάλειψης των αγροτικών εργασιών. «Είναι μύθος να λέμε ότι θα προστατεύσουμε όλα τα δάση. Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τα δάση που θα προστατεύσουμε. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και στα δάση με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία». 

«Οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής μας υποχρεώνουν να κάνουμε περισσότερα. Και πώς θα έχουμε λιγότερες από αυτές που η σύγχρονη βιβλιογραφία αποκαλεί mega fires». 

«Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ είναι ότι μπαίνουν φωτιές για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα fake news που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Οι πυρκαγιές στη Δυτική Αττική σταμάτησαν στις ανεμογεννήτριες» τόνισε.

Απάντηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερις βουλευτές σε ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο όπως είπε θυμίζει δεκαπενταμελές, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του για την ψήφο των αποδήμων. «Θα ψηφίζουν για πρωθυπουργό έτσι; Είναι ένα δικαίωμα που είναι τόσο κουτσουρεμένο που είναι αντισυνταγματικό επισήμανε».

Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον κάλεσε για ενημέρωση όποτε αυτός θελήσει. 

Για το κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οποιαδήποτε λύση δύο κρατών απορρίπτεται».  

Δείτε τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων: