Και ενώ η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες του πλανήτη δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις δασικές πυρκαγιές, ένα άλλο φαινόμενο της εποχής παίρνει ακραίες διαστάσεις, ενώ μπαίνοντας στον ανεμιστήρα των social, μετατρέπεται σε τσουνάμι χοντρής ανοησίας και επικίνδυνης βλακείας.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που μαίνονται και αυτές ανεξέλεγκτες και αναζωπυρώνονται ανάλογα με τις διαθέσεις των ανέμων και τις «θερμοκρασίες» των απόψεων…
Το παραμύθι...
Ανεμογεννήτριες, λοιπόν. Η βασική θεωρία συνωμοσίας που ακούστηκε και από έναν εκ των διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη… βαριά μετεγγραφή του ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο του παλιού, «ορθόδοξου» ΠΑΣΟΚ, τον Στέφανο Τζουμάκα. «Ούτε 10% των πυρκαγιών είναι από αμέλεια. Είναι οργανωμένες οι πυρπολήσεις που στοχεύουν σε περιοχές που έχουν ενδιαφέρον να αλλάξει χρήση η γη. Εμπρησμοί στα περιαστικά δάση, στην πόλη και στα νησιά… Είδατε στον Καναδά τις πυρκαγιές; Ε, πρέπει να κάνουν φωτοβολταϊκά, ξέρω τι σας λέω. Εκατομμύρια εκτάρια. Είδατε στην Καλιφόρνια; Ομοίως. Γιατί στα Δερβενοχώρια; Εκεί δεν είναι τόσο πολύ για τα οικόπεδα. Είναι γιατί θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Είναι διπλό το έργο, αλλαγή χρήσης γης, οικόπεδα, ξενοδοχεία και η νέα υπόθεση της ενέργειας. Πυρπολούν περιοχές». Από όλα αυτά τα παραπάνω που ο ίδιος είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και έχουμε κρατήσει ακριβώς το ίδιο… στιβαρό συντακτικό της σκέψης του ξεχωρίζουμε ως πολυτιμότερη τη φράση «ξέρω τι σας λέω».
Πράγματι, ο Στέφανος Τζουμάκας αναπαρήγαγε επαξίως μία από τις βασικές πολιτικές, ιδεολογικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές θεωρίες του Π. Πολάκη, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία –εντός και εκτός Βουλής– να αναφέρεται στη συνωμοσιολογία περί ανεμογεννητριών στα καμένα, με αποκορύφωμα την επική γκάφα που είχε κάνει το 2021. Θέλοντας να ισχυροποιήσει το επιχείρημά του περί σκόπιμων εμπρησμών με σκοπό την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, είχε αναρτήσει μία φωτογραφία η οποία έκανε το γύρο του Διαδικτύου, συσχετίζοντας φωτιά του 2017 στην περιοχή της Μακύνειας Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία στην περιοχή ενός πάρκου με ανεμογεννήτριες. Ο Π. Πολάκης δεν είχε υπολογίσει, όμως, ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρθηκε (2017-2018), τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που φυσικά δεν θα άφηνε ασχολίαστο ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Για να καταλάβετε το επίπεδο ευφυΐας του αν. υπουργού Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Παύλου Πολάκη, δείτε τη σημερινή του ανάρτηση. Ως απόδειξη στο παραλήρημά του βάζει δύο φωτό, και οι δύο επί κυβερνήσεως @atsipras, δηλ. επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άφηναν να καίνε τα δάση και μετά τους έδιναν άδεια;», ανήρτησε.
...και η αλήθεια
Αυτό που φαίνεται να αγνοούν σκοπίμως όσοι αναπαράγουν τη συγκεκριμένη θεωρία είναι το εξής απλό. Δεν χρειάζεται να καεί ένα δάσος για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Απεναντίας. Σε κανονικό δάσος μπαίνουν πολύ πιο εύκολα οι ανεμογεννήτριες από όσο σε μια καμένη περιοχή. Η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) το έχει κάνει απολύτως σαφές. «Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή “αποχαρακτηρισμού” της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης, που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει», αναφέρει σε δημόσιες ανακοινώσεις της η Ελληνική Επιστημονική Eνωση Αιολικής Ενέργειας. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διαδικασία τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε μία καμένη έκταση είναι πολύ πιο ασύμφορη, σχεδόν απαγορευτική, σε σχέση με το οποιοδήποτε ανάλογο επιχειρηματικό σχέδιο σε μία περιοχή που είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως δασική. Παρ’ όλα αυτά, η σχετική θεωρία συνωμοσίας καλά κρατεί, καθώς, όπως και οι υπόλοιπες, είναι βολικές εκδοχές μιας πραγματικότητας που δεν χρειάζεται απτά αποδεικτικά εργαλεία, αλλά απλή κοπτοραπτική…